Ενοπλες επιθέσεις κατά παραγγελίαν…

Ενοπλες επιθέσεις κατά παραγγελίαν…

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα σεσημασμένων Αλβανών, που εμπλέκεται σε δολοφονίες, αιματηρές ληστείες και ένοπλες επιθέσεις «κατά παραγγελίαν» αποκάλυψε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στην ακτή Δηλαβέρη στο Μικρολίμανο. O δράστης της επίθεσης στο Μικρολίμανο Albert Bako είχε συλληφθεί το 2009 για κλοπές και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο από τις φυλακές Μαλανδρίνου αποφασισμένος να αναρριχηθεί γρήγορα στην ιεραρχία της Αλβανικής «μαφίας». 

Η ληστεία του Αιγύπτιου

Την 22α Σεπτεμβρίου, ενάμιση περίπου μήνα μετά την αποφυλάκισή του ο Bako και ένας ακόμα σεσημασμένος Αλβανός ονόματι Klodian πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και λήστεψαν Αιγύπτιο ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στην Αθήνα. Στην κατάθεσή τους στους αστυνομικούς της Ασφάλειας δήλωσε για το περιστατικό:  «δύο ή τρία άτομα από την Αλβανία που δεν θυμάμαι πως τους λένε και δεν τους έχω ξαναδεί από τότε είπαν ότι υπάρχει ένας Άραβας στον Αγ. Παύλο που έχει Western Union και όταν φεύγει από το γραφείο παίρνει τα λεφτά σε μια σακούλα (…) Εμένα και τον Klodi μας άρεσε αυτή η ιδέα και αποφασίσαμε να πάμε να ληστέψουμε τον Άραβα. Την επόμενη αποφασίσαμε να κάνουμε τη δουλειά. Ο Klodi είχε ένα καλάσνικοφ που δεν ξέρω ποιος του το ‘χε δώσει. Είχαμε και ένα τζιπ Ford Maverick μαύρο, που το είχε νοικιάσει ο Klodi από ένα γραφείο στη Συγγρού με μια πλαστή Βουλγάρικη ταυτότητα. Πήγαμε έξω από το μαγαζί του στις 9 το βράδυ και περιμέναμε να βγει. Με το που βγήκε είδαμε ότι κρατούσε μια τσάντα. Εγώ κρατούσα το καλάσνικοφ. Πήγαμε να του πάρουμε την τσάντα αλλά αυτός δεν την άφηνε. Τότε για να τον φοβίσω του έριξα μια σφαίρα με το καλάσνικοφ. Αυτός φοβήθηκε και άφησε την τσάντα. Την πήραμε, μπήκαμε στο τζιπ και φύγαμε. Μέσα στο αυτοκίνητο είδαμε ότι η σακούλα είχε τάπερ». 

Ο Klodian ή Klodi, όπως τον αποκαλεί ο Bako, (συνελήφθη απόγευμα Πέμπτης στα Σεπόλια) θεωρείτο από τον Σεπτέμβριο δραπέτης των φυλακών Κερκύρας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 18 ετών για μεταφορά ναρκωτικών και κλοπές. Ήταν γνωστός στις αρχές ήδη από το 1997 όταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών, συνελήφθη στους Αμπελόκηπους για κλοπές. Από το φάκελό του προκύπτει ότι το 2005 και το 2006 συμμετείχε σε αιματηρές επιθέσεις με πιστόλι και μαχαίρια εναντίον Αλβανών στον Αγ. Παντελεήμονα. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2005 είχε για ασήμαντη αφορμή πυροβολήσει με πιστόλι Tokarev και τραυματίσει έναν 40χρονο Αλβανό υπήκοο. Το Μάρτιο του 2006, αντίστοιχα, μαζί με δύο ακόμα άτομα είχαν επιτεθεί σε 29χρονο σήμερα Αλβανό τραυματίζοντάς τον με μαχαίρι στο λαιμό, τα πλευρά και το πόδι.

Πυροβολισμοί στην Μιχαλακοπούλου

Τρεις εβδομάδες μετά την ληστεία σε βάρος του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου, στις 3 π.μ. της 18ης Οκτωβρίου ο Bako και ένας ακόμα Αλβανός επισκέφθηκαν το νυχτερινό κέντρο «Κάβος» στην οδό Μιχαλακοπούλου. Φεύγοντας, ο Bako πυροβόλησε δύο φορές με περίστροφο στον αέρα επειδή, όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, ένας από τους σερβιτόρους αγνοούσε τις παραγγελίες του.  Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ο Bako είπε σχετικά: «Μπήκαμε στο μαγαζί και ήπιαμε ποτό. Στο μπαρ καθόταν μια κοπέλα που μου άρεσε και είπα σε ένα σερβιτόρο να μου τη φέρει στο τραπέζι. Αυτός όμως που είπε “πήγαινε φέρ’ τη μόνος σου”. Αυτό έγινε άλλες δύο – τρεις φορές. Του έλεγα να μου τη φέρει και αυτός με “έγραφε”. Νευρίασα και έβγαλα ένα περίστροφο που είχα μέσα στο τσαντάκι και πυροβόλησα δύο φορές».

Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ομάδα του Albert Bako είχε «προηγούμενα» με τους ιδιοκτήτες – διαχειριστές του εν λόγω καταστήματος. 

Ο Bako, ο Κlodian και δύο ακόμα ασύλληπτα μέλη της σπείρας, ένας Αλβανός με βαρύ ποινικό παρελθόν ονόματι “Oldi” και ένας 32χρονος σεσημασμένος Πολωνός Jakub M. ή «Κούμπα» στις 4 π.μ. της 31ης Οκτωβρίου άνοιξαν πυρ εναντίον καφέ – μπαρ στην οδό Χίου και Κρήτης στο Μεταξουργείο, μέσα στο οποίο υπήρχαν επτά άτομα. Από τις σφαίρες του καλάσνικοφ τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 43χρονος Έλληνας. Ο Bako ισχυρίστηκε ότι δράστης της δολοφονίας είναι ο καταζητούμενος «Oldi», ο οποίος λίγο καιρό πριν είχε διαπληκτιστεί με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. «Μου είπε για ένα καβγά που είχε γίνει. Μου είπε ότι είχε φάει ξύλο σε ένα μαγαζί στον Αγ. Παύλο», κατέθεσε ο 31χρονος Αλβανός. 

Ο «Oldi» είχε, για πρώτη φορά, συλληφθεί το 1998 για κλοπές, ενώ ο Πολωνός συνεργός τους αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο από τις φυλακές Λάρισας, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στο Ν. Φάληρο το Μάρτιο του 2012. Τότε, ο Πολωνός Jakub M. ή «Kούμπα» είχε αρπάξει 500 ευρώ από το ταμείο του καταστήματος και είχε τραυματίσει με μαχαίρι ένα άτομο που είχε προσπαθήσει να τον εμποδίσει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μαζί του έξω από το κατάστημα βρισκόταν ένα ακόμα άτομο που δεν ταυτοποιήθηκε και δεν συνελήφθη.

Με καλάσνικοφ στον Αγ. Παντελεήμενα

Την 6η Νοεμβρίου ο Bako, o Oldi και ο Πολωνός συνεργός τους γάζωσαν με καλάσνικοφ την πρόσοψη του «καφέ 106» επί της οδού Αριστοτέλους στον Αγ. Παντελεήμονα, δίχως πάντως να τραυματιστεί κάποιος από τους θαμώνες. Η επίθεση έγινε κατά παραγγελία έγκλειστου Αλβανού, ο οποίος τηλεφώνησε στον Bako λέγοντάς του ότι μέσα στο καφέ βρισκόταν άτομο με το οποίο είχε προσωπικές διαφορές. Ο έγκλειστος Αλβανός ονομάζεται Niko X. και κρατείται στις φυλακές Πάτρας για ληστείες και κλοπές. Είναι αυτός που μετά τα γεγονότα στο Μικρολίμανο έδωσε εντολή να φιλοξενηθεί ο Bako στο διαμέρισμα στο Γουδί, όπου και συνελήφθη. Κατηγορείται, όπως και δύο ακόμα άτομα, για υπόθαλψη εγκληματία.

Η σύλληψη του Klodian έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στα Σεπόλια. Εντοπίστηκε μαζί με έναν ακόμα σεσημασμένο Αλβανό ονόματι Dimo M., 34 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν κατά πληροφορίες δέκα εντάλματα σύλληψης. Πηγές αναφέρουν ότι ο Dimo M. έχει, μεταξύ άλλων, αναλάβει την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου για λογαριασμό έγκλειστου βαρυποινίτη. Ο 34χρονος  θα οδηγηθεί αύριο στον ανακριτή για την εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούσαν σε βάρος του ενώ κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε την 2 Ιουλίου 2014 στη Χαλκιδική. 

Τι είπε για το Μικρολίμανο

Ο Albert Bako απολογήθηκε την Παρασκευή στον ανακριτή Πειραιά και όπως ήταν αναμενόμενο κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.  Ενώπιον του ανακριτή επανέλαβε όσα είχε αρχικά καταθέσει στην προανακριτική του απολογία. 

Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τον συνέλαβαν ο Bako είχε πει για τα γεγονότα στο Μικρολίμανο: «Κάθισα στο μπαρ, ήπια ένα ουίσκι και έπιασα κουβέντα με δύο κοπέλες που ήταν δίπλα μου. Κέρασα κάτι σφηνάκια αυτές τις κοπέλες και την μπαργούμαν και παρήγγειλα και δεύτερο ουίσκι. Δεν ένιωθα καλά, είχε βαρύνει το κεφάλι μου, δεν μπορούσα να περπατήσω και δεν ήξερα τι έλεγα (…) Πήρα τηλέφωνο τον Oldi και τον Klodi για να έρθουν εκεί. Ήρθαν ήπιαν ένα ποτό και φύγαμε και οι τρεις μαζί. Πήγαμε από το ξενοδοχείο, ανέβηκα στο δωμάτιο πήρα το καλάσνικοφ και γύρισα στο μαγαζί. Οι άλλοι μου έλεγαν να αφήσω το καλάσνικοφ και να καθίσω στο ξενοδοχείο. Εγώ όμως δεν τους άκουγα. Είχα τρελαθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή