Ευ. Βενιζέλος: Σταθερή στις θέσεις της η κυβέρνηση

Ευ. Βενιζέλος: Σταθερή στις θέσεις της η κυβέρνηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση αρραγούς εσωτερικού μετώπου αποτελεί για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στους δανειστές «να καταλάβουν πως η Ελλάδα εξαντλεί τις δυνατότητές της, έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα, άρα έχει πολύ σημαντικά επιχειρήματα».

Κινούμενος στο πλαίσιο το οποίο έθεσε προχθές το βράδυ και ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «το 2015 δεν είναι 2010», ενώ επισήμανε ότι ο σκοπός είναι εθνικός. «Δεν χωράει καμία μικροκομματική προσέγγιση στα θέματα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως ο βαθμός δυσκολίας της διαπραγμάτευσης είναι αυξημένος διότι «αφορά το μέλλον της χώρας και το μέλλον των σχέσεών μας με τους εταίρους μας».

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε διαρκή επαφή με τον κ. Αντ. Σαμαρά και τον κ. Γκ. Χαρδούβελη, καθώς και με Ευρωπαίους αξιωματούχους και παράγοντες. Χθες, είχε εκτενή συνομιλία με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στον οποίο και περιέγραψε την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα απόψε, ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη η γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ανοιχτή, με βασικό δίαυλο τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος αποτελεί και τον υπεύθυνο παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης του κόμματος από το βασικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και αποκλείει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει διαρθρωτικά μέτρα, υπό τον όρο ότι δεν θίγουν εισοδήματα.

Aνησυχία

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντέξει πολιτικά στις πολύ σκληρές πιέσεις της τρόικας και ορισμένοι συζητούν ακόμη και εκλογικά σενάρια. Ο κ. Π. Ρήγας δήλωσε χθες (9,84) ότι δημοσιονομικά μέτρα «δεν μπορούν να περάσουν από το Κοινοβούλιο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, εάν η συμφωνία με την τρόικα δεν επιτευχθεί. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ετάχθη, σε κάθε περίπτωση, υπέρ της προκήρυξης εκλογών μόνο σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», εφόσον βεβαίως προκύψει τελικώς αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπέρ ενός ακόμη πιο προωθημένου σεναρίου ετάχθη ο κ. Μιχ. Κασσής, ο οποίος δήλωσε (Alpha 98,9) ότι: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, πρέπει να πάμε σε εκλογές και πριν από την προεδρική εκλογή». Επισήμως, πάντως, από τη Χαρ. Τρικούπη αποκηρύσσουν τα εκλογικά σενάρια. Ο κ. Δ. Καρύδης τόνισε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ εκτίμησε πως οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα τελικώς θα στεφθούν με επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή