Tilda Swinton: «Υπήρξα επαγγελματίας τζογαδόρος»

Tilda Swinton: «Υπήρξα επαγγελματίας τζογαδόρος»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Tilda Swinton ανήκει σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία καλλιτεχνών που δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις ακόμα κι αν δεν σου αρέσει αυτό που προβάλλει. Η βρετανίδα ηθοποιός έχει καταφέρει να γίνει μούσα πολλών σχεδιαστών και σκηνοθετών καλλιτεχνικών ταινιών αλλά και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστήσει σε mainstream ταινίες με την ίδια άνεση και μαεστρία. Οι πρόσφατες ταινίες της αποδεικνύουν, άλλωστε, ότι δεν αποκλείει καμιά δουλειά που την εκφράζει απόλυτα, είτε είναι εμπορική είτε όχι, ενώ όλοι οι ρόλοι που επιλέγει μοιάζουν να έχουν γραφτεί για εκείνη. Εντυπωσίασε σαν Madame Celine στο ‘Grand Budapest Hotel’ του Wes Anderson, έδωσε νόημα στον ρόλο της Minister Mason στο ‘Snowpiercer’ κι έδωσε την ερμηνεία της ζωής της στο ρόλο που της έγραψε ο Jim Jarmusch στο ‘Only Lovers Left Alive’. Άλλωστε, όπως, και η Eve, η ηρωίδα του γκόθικ παραμυθιού του Jarmusch, θα μπορούσαμε να την φανταστούμε να περνάει δεκαετίες απλά διαβάζοντας βιβλία και κάνοντας παρέα με rock stars.

Βραβευμένη με Oscar για τον ρόλο της στο ‘Michael Clayton’, η Tilda εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της στο αμερικάνικο περιοδικό GQ ότι παρά το γεγονός ότι είναι πρωταγωνίστρια στο Hollywood- κι όχι μια ανερχόμενη ηθοποιός- για ένα διάστημα της ζωής της έβγαζε χρήματα από στοιχήματα στον ιππόδρομο: «Υπήρξα επαγγελματίας τζογαδόρος. Όταν έμενα στο Λονδίνο πέρασα κάποια χρόνια που έβγαζα χρήματα κυρίως από αυτό. Έκανα κι άλλα πράγματα, δούλευα με τον Derek Jarman εκείνη την εποχή αλλά έβγαζα χρήματα στοιχηματίζοντας σε άλογα». Μάλιστα, ήταν ο κηπουρός του παππού της που της έμαθε τα πάντα για τις ιπποδρομίες: «Μου έμαθε πώς να διαλέγω νικητές και κατά κάποιο τρόπο το σύστημά του λειτουργεί. Είναι πολύ περίεργο. Φυσικά δεν λειτουργεί πάντα, πρέπει να έχεις γνώσεις και για τα συγκεκριμένα άλογα αλλά έχει να κάνει και με το να είσαι εκεί, να κοιτάς τα άλογα και να αναρωτιέσαι αν θα νικήσουν ή όχι».

Η ηθοποιός εξομολογήθηκε ότι η οικογένειά της δεν ήταν ιδιαίτερα καλλιτεχνική -με στρατιωτικό πατέρα και πρόγονο διάσημο βοτανολόγο- για αυτό συχνά αισθανόταν σαν έκθετο μωρό: «Πέρασα πολύ χρόνο σκεφτόμενη ότι με είχαν βρει κάτω από ένα θάμνο, ότι δεν είχαμε κάποια συγγένεια, αλλά όσο περισσότερο ζω τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι προέρχομαι από αυτή την οικογένεια». Η54χρονη Swinton πλέον ζει στα Highlands της Σκωτίας μαζί με τα παιδιά της, τον πατέρα των παιδιών, John Byrne, αλλά και τον 36χρονο σύντροφό της και φωτογράφο Sandro Kopp. Όπως λέει «λατρεύω να μένω εδώ. Μου αρέσουν οι πόλεις αλλά από τη στιγμή που μένεις σε ένα τέτοιο μέρος κάπως χάνεις το δρόμο σου σε μια πόλη». Όσο για τη συγκατοίκηση με τους δυο σημαντικούς άντρες της ζωή της, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: «Είμαστε όλοι πολύ καλοί φίλοι. Είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Η ζωή δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη. Απλά πρέπει να έχεις συμπόνια και να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου όταν τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα».

Η Tilda Swinton για χρόνια δεν έλεγε στον κόσμο ότι είναι ηθοποιός, γιατί δεν πιστεύει ότι αυτό που κάνει έχει σχέση με την υποκριτική, αλλά τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να το παραδεχτεί αφού κυκλοφόρησαν πολλές ταινίες της στους κινηματογράφους: «Αισθάνομαι λίγο ντροπή που έλεγα στον κόσμο ότι δεν είμαι ηθοποιός. Για πολλούς ηθοποιούς υπάρχει ένας κώδικας τιμής όταν υποδύεσαι κάποιον διαφορετικό από τον εαυτό σου, κάτι που απλά δεν έχω. Μου αρέσει κάθε φορά να αισθάνομαι σαν να δίνω μια παράσταση –δεν θα πω υποδύομαι- με μια βαθιά συναίσθηση δικιά μου, της οικογένειά μου, του παρελθόντος μου». Η Swinton έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται κάθε φορά που υποδύεται ένα ιδιαίτερο ρόλο αλλά να εμπνέει πάντα την γοητεία που την χαρακτηρίζει. Η επόμενη ταινία της, ‘Trainwreck’ που θα προβληθεί στις αίθουσες το 2015 την βρίσκει να συνεργάζεται με τον Judd Apatow αλλά και με την Amy Schumer που πρόσφατα μίλησε για την ηθοποιό (λίγο πριν παραλάβει το βραβείο της στα Gotham Independent Film Awards) συνοψίζοντας σε μια πρόταση τη μαγεία που εμπνέει η Tilda ως άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνιδα: «Κάνοντας παρέα μαζί της εκνευρίστηκα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που έχω γνωρίσει επειδή δεν ήταν εκείνη»!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή