Πολεμικά ομόλογα εξοφλεί η Βρετανία

Πολεμικά ομόλογα εξοφλεί η Βρετανία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα αποπληρώσει τα τελευταία ομόλογα που είχε εκδώσει την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν. Στην πραγματικότητα η υπόθεση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ όσο θέλει να την παρουσιάσει ο κ. Οσμπορν, δεδομένου ότι θα αναχρηματοδοτήσει τα πολεμικά ομόλογα που είχαν πρωτοεκδοθεί το 1917 και δεν θα τα αποπληρώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποπληρωμή δημοσίου χρέους διαρκεί πολλές δεκαετίες αν όχι εκατονταετίες και ότι στοιχίζει ακριβά στους φορολογουμένους.

Αναχρηματοδότηση το 1932

Τα εναπομείναντα πολεμικά ομόλογα που θα αποπληρώσει η Βρετανία τον ερχόμενο Μάρτιο έχουν ονομαστική αξία 1,9 δισ. στερλίνες (2,42 δισ. ευρώ) και δεν έχουν περίοδο ωρίμανσης. Ο κ. Οσμπορν ανακοίνωσε χθες ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να εξαγοράσει τα τελευταία ομόλογα από τους σημερινούς τους κατόχους. Πρωτοεκδόθηκαν το 1932 σε αντικατάσταση (αναχρηματοδότηση) ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 1917 με μείωση του κουπονιού από το 5% στο 3,5%. Σήμερα περίπου 120.000 άτομα κατέχουν τα εν λόγω ομόλογα, δεδομένου ότι αυτά ήταν τα πλέον δημοφιλή στη βρετανική ιστορία. Η πλειοψηφία των ομολογιούχων, σχεδόν 100.000 άτομα, κατέχει πολεμικά ομόλογα ονομαστικής αξίας μικρότερης των 1.000 λιρών. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι η εξυπηρέτηση των εν λόγω πολεμικών ομολόγων στοίχισε στους Βρετανούς φορολογουμένους 5,5 δισ. λίρες (7 δισ. ευρώ) από το 1917 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εξαγοράσει ακόμη έξι αέναα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων εκδόθηκαν για τη χρηματοδότηση του πολέμου της Κριμαίας (1853-1856), άλλα για τους Ναπολεόντειους Πολέμους, ένα από τις αρχές του 17ου αιώνα και ένα που είχε εκδοθεί για να χρηματοδοτηθεί η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Είναι μια στιγμή για την οποία η Βρετανία πρέπει να είναι υπερήφανη. Επιτέλους μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρέη που ανέλαβε η Βρετανία για να πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε χθες ο κ. Οσμπορν.

Νέα ομόλογα

Στην πραγματικότητα η Βρετανία θα αναχρηματοδοτήσει τα πολεμικά ομόλογα, εκδίδοντας νέα ομόλογα με ονομαστικό επιτόκιο κάτω από 2% τον χρόνο, κίνηση που αναμένεται να εξοικονομήσει 30 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο σε τοκοχρεολύσια. «Η κυβέρνηση μπορεί σήμερα να αναχρηματοδοτήσει αυτό το χρέος με νέα ομόλογα, εκμεταλλευόμενη το σημερινό περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σίγουρα όμως ακούγεται καλύτερα αν πει κανείς ότι αποπληρώνει τα ομόλογα έστω και αν στην πραγματικότητα τα αναχρηματοδοτεί με ευνοϊκότερους όρους.

Πλήθος φοροελαφρύνσεων, αλλά και νέος «φόρος Google»

Σωρεία φοροελαφρύνσεων αποκάλυψε χθες σε μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα αναθεώρηση του προϋπολογισμού ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι το βρετανικό Δημόσιο θα δανειστεί περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχε προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο. Ο προϋπολογισμός προβλέπεται πλέον να ισοσκελιστεί το 2018/2019, δηλαδή τέσσερα χρόνια αργότερα απ’ όσο είχαν δεσμευτεί οι Συντηρητικοί το 2010. Ωστόσο, οι Τόρις ελπίζουν ότι τον ερχόμενο Μάιο που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα θυμούνται τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου για τις αγορές ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Οσμπορν, η μείωση αφορά το 98% των αγοραστών ακινήτων που από σήμερα θα πληρώνουν κλιμακωτό τέλος. Η εν λόγω φοροελάφρυνση θα κοστίσει 800 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Θα εισαχθεί ένας νέος φόρος, ο επονομαζόμενος «φόρος Google» σύμφωνα με τον οποίο θα φορολογούνται κατά 25% τα κέρδη που οι εταιρείες μεταφέρουν σε άλλες φορολογικές επικράτειες ώστε τελικά να πληρώσουν μικρότερο φόρο. Παράλληλα, το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 2 δισ. λίρες, ενώ θα καταργηθεί από το 2015 το τέλος επιβατών που πληρώνουν οι επιβάτες αεροπλάνων κάτω των 12 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή