Νέα αθώωση αστυνομικού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε χθες ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ενόψει ακόμη μιας νύχτας διαδηλώσεων για την απόφαση του σώματος των ενόρκων του Στάτεν Αϊλαντ να μην ασκηθεί δίωξη στον αστυνομικό που έπνιξε με λαβή τον Αφροαμερικανό παράνομο μικροπωλητή τσιγάρων Ερικ Γκάρνερ στις 9 Αυγούστου.

Ο Γκάρνερ φέρεται να αντιστάθηκε, αν και το βίντεο που τράβηξε παριστάμενος πολίτης εμφανίζει τον εύσωμο άνδρα να δέχεται τη λαβή χωρίς να έχει προηγηθεί λογομαχία ή κάποια βίαιη κίνηση. Από το έδαφος, όπου τον έχουν ρίξει οι αστυνομικοί, ο Γκάρνερ ακούγεται να φωνάζει: «Δεν μπορώ να ανασάνω! Είμαι ασθματικός!».

Στην απολογία του, ο λευκός αστυνομικός έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από την πολυμελή οικογένεια του θύματος, τονίζοντας ότι προσεύχεται για αυτούς. Η επίδειξη μεταμέλειας αυτή ίσως να βοήθησε στη διατήρηση της ειρήνης, παρά την αθωωτική για τον δράστη απόφαση των ενόρκων. Μια τέτοια απόφαση προκάλεσε τις βίαιες ταραχές στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη υπήρξαν ειρηνικές, παρά τον μεγάλο αριθμό πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτές διαμαρτυρόμενοι για τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως η πρόσφατη δολοφονία νεαρού μαύρου από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 83 διαδηλωτών στο Κέντρο Ροκφέλερ, για διατάραξη κοινής ησυχίας. Σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, νέα διαδήλωση είχε προγραμματισθεί μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η πρωτοβουλία του αριστερού δημάρχου Ντε Μπλάζιο να μιλήσει με ευθύτητα απευθυνόμενος στην αφροαμερικανική κοινότητα και να μνημονεύσει το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι μαύρη και τα παιδιά του μιγάδες απέδωσε καρπούς. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος αποκάλυψε πως αυτός και η σύζυγός του έχουν εκπαιδεύσει τα «μελαχρινά» παιδιά τους πώς να φέρονται σε αστυνομικούς και πώς να αντιδρούν σε αστυνομικούς ελέγχους, «ως αναγκαία μέθοδο αυτοπροστασίας», όπως εξήγησε ο δήμαρχος.

Παρότι η λαβή «chokehold», που εφήρμοσε ο αστυνομικός στον Γκάρνερ, έχει απαγορευθεί από την αστυνομία της Νέας Υόρκης στους άνδρες της, το σώμα των ενόρκων απεφάνθη ότι ο αστυνομικός φοβήθηκε δικαίως για τη ζωή του.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου του να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο, που μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά του αστυνομικού για καταπάτηση των δικαιωμάτων του θύματος.

Σε σύντομη αναφορά του για την απόφαση των ενόρκων, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη δικαιολογημένη ενδημική καχυποψία με την οποία η αφροαμερικανική κοινότητα αντιμετωπίζει την αστυνομία. «Κάποιες φορές, η καχυποψία αυτή είναι δικαιολογημένη, αν και σε άλλες αποτελεί προϊόν παρεξήγησης. Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα αμερικανικό πρόβλημα και όχι για κάτι που αφορά μόνο τους Αφροαμερικανούς», είπε ο πρόεδρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή