Συνάντηση στη σκιά τουρκικής άσκησης

Συνάντηση στη σκιά τουρκικής άσκησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένο θα είναι το κλίμα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο με κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Α. Νταβούτογλου. Ο λόγος είναι ότι από τις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο Βόρειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί ώς τις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τουρκικού ναυτικού του τελευταίου τριμήνου, η οποία ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, οι NAVTEX μέσω των οποίων δεσμεύτηκαν οι εν λόγω περιοχές, εκδόθηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση μπορούσε να μετακυλιστεί χρονικά ώστε να μη συμπέσει με το Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Αρνητικό συμβολισμό έχουν και οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί, στον Βορρά στον Κόλπο Ξηρού, βορείως της Λήμνου και κοντά στα παράλια της Θράκης, κυρίως όμως στον Νότο γύρω από το Καστελλόριζο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω, Στρογγύλη), περιοχές δηλαδή ιδιαίτερης ευαισθησίας στις διμερείς μας σχέσεις. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Καστελλόριζου οι Τούρκοι κάνουν με εμφατικό τρόπο αισθητή την παρουσία τους. Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν αναπτύξει εκεί διψήφιο αριθμό μονάδων επιφανείας και υποβρύχια, ενώ ελλιμενίζονται στο Κας, ακριβώς απέναντι από το ελληνικό ακριτικό νησί. Συνεπακόλουθο της ισχυρής ναυτικής και αεροναυτικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές ήταν και η αύξηση του καθημερινού αριθμού των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Από τις αρχές της εβδομάδας σημειώθηκαν συνολικά 23.

Η τουρκική ναυτική παρουσία έχει θέσει σε εγρήγορση τις Ε.Δ. Πέραν των ασκήσεων, πάντως, το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη και πιθανότατα ένα υποβρύχιο. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το τουρκικό ναυτικό θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας μ’ ένα συμβολικό τρόπο τη διαβεβαίωση του κ. Νταβούτογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι «κανείς δεν μπορεί να διώξει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο». Ο συμβολισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος, με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει ανακοινώσει ότι θέλει να συζητήσει για τα θέματα υψηλής πολιτικής και σ’ αυτά ανήκουν οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη χάραξη θαλασσίων συνόρων και ζωνών, αλλά και αυτά που συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αγκυρα δείχνει με επιδεικτικό τρόπο ότι δεν κινείται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Εντελώς αντίθετη είναι η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που όχι μόνον δεν αναβάθμισε τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο με φρεγάτα, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά απέσυρε από εκεί και το υποβρύχιο που είχε στείλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή