Δύο συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος για την Ελλάδα

Δύο συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος για την Ελλάδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δύο συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ. Χρήστος Βασιλάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA), στο Λουξεμβούργο.

Οι συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας-Γερμανίας προβλέπουν τη χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών και ερευνητικών φορέων, με κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του Διαστήματος σε συνεργασία με εταιρείες από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΟΔ. Τα σχετικά κονδύλια προέρχονται από τη συμμετοχή των δύο αυτών κρατών-μελών του ΕΟΔ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και θα αποτελέσουν καθαρή εισροή πόρων για την Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αυτές θα υλοποιηθούν υπό την επίβλεψη του ΕΟΔ και θα δώσουν την ευκαιρία στην ελληνική διαστημική βιομηχανία να βελτιώσει την τεχνογνωσία της, να εδραιώσει τη διεθνή της δικτύωση και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Οι τεχνολογικοί τομείς που αφορούν οι δύο συμφωνίες, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων υλικών, τη μικροηλεκτρονική, την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, την παρατήρηση της Γης και προηγμένες δικτυακές τεχνολογίες.

Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε ότι οι συμφωνίες «είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα και η διμερής συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία στον τομέα του Διαστήματος έρχεται σαν επισφράγιση πολυετούς και ιδιαίτερα επιτυχημένης διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες σε πλήθος θεματικών τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας».

Όπως είπε, «απώτερος στόχος των συμφωνιών του Λουξεμβούργου είναι οι προς υλοποίηση κοινές δραστηριότητες να αποτελέσουν την αρχή μίας σταθερής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, φέτος, για πρώτη φορά από τη συμμετοχή της στον ΕΟΔ, θα έχει τόσο υψηλή γεω-επιστροφή προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων».

Η Ελλάδα αποτελεί πλήρες κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από το 2005 και η συμμετοχή της δίνει στις εταιρείες και στους ερευνητικούς φορείς της χώρας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιστημονικά και βιομηχανικά προγράμματα σχετικά με το διάστημα. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΟΔ ενισχύει την τεχνογνωσία και τις υποδομές των εγχώριων φορέων και συμβάλλει στην εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή