Πιέσεις στην Αθήνα για 6μηνη παράταση προγράμματος

Πιέσεις στην Αθήνα για 6μηνη παράταση προγράμματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα να αιτηθεί η Ελλάδα μια εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έθεσαν στο χθεσινό Εuroworking Group (EWG) εκπρόσωποι χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια σχετική έγγραφη πρόταση. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν, ασκείται πίεση προς την Αθήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι με μια 6μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος διασφαλίζεται η χώρα έναντι πιθανών καθυστερήσεων που μπορεί να προκύψουν από τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο του εγγράφου δημοσιοποιήθηκε από το Reuters την ώρα που συζητιόταν στο EWG η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Σε αυτό αναφέρεται πως «αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση μπορεί να είναι για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στον δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, στο EWG χθες «δεν υπήρξε καμία έγγραφη πρόταση για μεγάλη παράταση (σ.σ.: όπως η 6μηνη παράταση) του υφιστάμενου προγράμματος». Πάντως, τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι «υπήρξαν εκπρόσωποι χωρών που συζήτησαν μεγάλη παράταση», αλλά συμπλήρωναν πως «η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι το μόνο που συζητά είναι μια βραχυχρόνια τεχνική παράταση». Και όπως διευκρίνιζαν, «τεχνική παράταση» κατά την Αθήνα είναι η παράταση κάποιων εβδομάδων και όχι μηνών.

Ωστόσο, στο έγγραφο της Ευρωζώνης αναφερόταν ότι «μία παράταση ώς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 φαίνεται η κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ώς τα μέσα Ιανουαρίου, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν από το τέλος Ιανουαρίου».

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μόνο κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015, καθώς και η πιθανότητα νέας επέκτασης έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, για να ευθυγραμμιστεί με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ. «Ενώ μια μικρότερη επιμήκυνση ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών εργασιών, ιδίως στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επιμήκυνση ίσως έχει δυσκολίες να “περάσει” ως απλή τεχνική παράταση», όπως επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωζώνη προκρίνει μια 6μηνη παράταση. Επίσης, στο έγγραφο επισημαίνεται πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή