Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Ν. Ρωμάνο

Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Ν. Ρωμάνο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου ζητούσαν την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρωμανού, να σταματήσει η αστυνόμευση του νοσοκομείου και η παρέμβαση της διοίκησης στο έργο των γιατρών.

Οι αλληλέγγυοι πορεύονται τώρα στην κάθοδο της οδού Μεσογείων. Οι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται το απόγευμα έξω από την κλειστή κεντρική πύλη, όπου παρέμειναν για περίπου δύο ώρες, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος.

Αφού φώναξαν συνθήματα με κεντρικό το «Λευτεριά στον Νίκο Ρωμανό», αποχώρησαν, βγήκαν στην οδό Μεσογείων και πορεύονται προς το κέντρο της Αθήνας.

Παρών στην συγκέντρωση ήταν και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, που απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για την αυριανή συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από την Πέμπτη το βράδυ υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, πανεπιστημιακά κτίρια όπως το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Αιγάλεω, το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και δημαρχεία όπως στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Περαιτέρω, το κλείσιμο της Νομικής Σχολής, της Πρυτανείας και του Χημείου για 3 ημέρες αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές υπό το φόβο επεισοδίων και κατάληψης, ενόψει των διαδηλώσεων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Κατάρριψη από το πρωί στο κτίριο επικοινωνιών στην Πανεπιστημιούπολη με απόφαση το Συλλόγου Φοιτητών Πληροφορικής και Φυσικού. Περίπου 40 άτομα μπήκαν δια της βίας, κατέβασαν το γενικό διακόπτη επικοινωνίας του πανεπιστημίου, περιλαμβανομένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, που δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου στον Βύρωνα προχώρησε το πρωί ομάδα αλληλέγγυων στον Νίκο Ρωμανό. Οι αλληλέγγυοι στον κρατούμενο χρησιμοποίησαν τον χώρο ως κέντρο αντιπληροφόρησης, μοιράζοντας το κείμενο που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Ν. Ρωμανός στις 3 Δεκεμβρίου και αναρτώντας πανό. Η δημοτική Αρχή στέκεται και η ίδια αλληλέγγυη στο αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στους φυλακισμένους και την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τον δήμαρχο, Α. Κατωπόδη, ψήφισμα συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται και  η κατάληψη στο δημαρχείο Ηράκλειου. Παράλληλα, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η «Συνέλευση του κατειλημμένου δημαρχείου Ηρακλείου» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «με την κατάληψη ενός δημοσίου κτιρίου αναδεικνύουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού αλλά και σε κάθε μορφή αγώνα των καταπιεσμένων που υπόκεινται καθημερινά την τρομοκρατία στον χώρο εργασίας, στο σπίτι, στο σχολείο, στον δρόμο».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζουν τη «μετατροπή των χώρων αυτών σε κέντρα αγώνα που αποσκοπεί στη συσπείρωση των δυνάμεων όλων των μαχόμενων κομματιών της κοινωνίας αλλά και στη δημιουργία ορμητηρίων σ' όλη την Ελλάδα».

Σειρά επιθέσεων σε κτίρια και τράπεζες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σειρά επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δημόσια κτίρια και σε κτίρια τραπεζών σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, πραγματοποίησαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στις 22:30, ομάδα περίπου 15 ατόμων πλησίασε το Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα και επιτέθηκε με μολότοφ, προκαλώντας υλικές ζημιές σε υπηρεσιακό όχημα. Στις 02:00, άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα τζαμαρία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Γλυφάδα επί της οδού Γούναρη και πέταξαν μέσα μολότοφ και γκαζάκια. Στις 03:20 τα ξημερώματα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε υπηρεσιακά οχήματα του ΟΤΕ που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ προκαλώντας ζημιές. Στις 03:45, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Στις 03:50 άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βεΐκου στο Ν. Κόσμο προκαλώντας υλικές ζημιές. Τέλος, στις 04:50 άγνωστοι πέταξαν μολότοφ και γκαζάκια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή