Καταστροφική διάταξη για Παιδικά Χωριά SOS

Καταστροφική διάταξη για Παιδικά Χωριά SOS

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία αδέλφια, δύο κορίτσια τριών και επτά ετών και ένα αγόρι πέντε, μένουν στο ίδιο σπίτι – οικογένεια στο Χωριό SOS στη Βάρη, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πιθανότητες να επιστρέψουν στους βιολογικούς τους γονείς είναι ελάχιστες, όμως τουλάχιστον μεγαλώνουν μαζί.

Οι «νόμοι» λειτουργίας των Χωριών SOS παγκοσμίως είναι να μη χωρίζονται τα αδέλφια, βασική παράμετρος συναισθηματικής σταθερότητας για όλα τα παιδιά του κόσμου, πόσο μάλλον για εκείνα που έχουν περάσει πολλές περιπέτειες.

Φυσικά τα αδέλφια δεν γίνεται να έχουν την ίδια ηλικία, εκτός αν είναι δίδυμα… «Από εδώ και στο εξής θα δεχόμαστε μόνο δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.» λέει σκωπτικά στην «Κ» ο γενικός διευθυντής στα Χωριά SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας. Προσπαθεί να χαλαρώσει λίγο το κλίμα μετά τη δημοσίευση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, που θέτει προδιαγραφές παλαιών ορφανοτροφείων στα σπίτια φιλοξενίας παιδιών. Σε αδρές γραμμές, καθορίζει ότι τα παιδιά πρέπει να χωρίζονται ανά ηλικίες, να κοιμούνται σε χωριστές αίθουσες τα αγόρια από τα κορίτσια, και τα παράθυρα να μην ανοίγουν προς αποφυγήν φυσικών τραυματισμών προφανώς.

«Είναι σωστό να περιγράφεις τους χώρους από πλευράς ασφάλειας, αλλά δεν μπορείς να θέτεις προδιαγραφές σαν να πρέπει όλα τα κτίρια να είναι σαν το Χατζηκυριάκειο», συμπληρώνει ο κ. Πρωτόπαπας.

Η νέα νομοθεσία ήρθε λίγες ημέρες προτού ένα καινούργιο Χωριό SOS, με δυνατότητα φιλοξενίας 26-28 παιδιών, λειτουργήσει στο Ηράκλειο. Η διοίκηση των Χωριών SOS αντέδρασε με μία επιστολή, όπου εξηγεί γιατί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας παιδιών είναι καταστροφικό.

«Η Ελλάδα, το 1982, υποδέχθηκε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS σαν το “μέλλον” στην παιδική προστασία καθώς η φιλοσοφία και η πρακτική της λειτουργίας τους ήταν –και παραμένει– το διαφορετικό και το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας Μητέρας SOS, της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, σε ένα Σπίτι SOS. Στην Ελλάδα του 2014, ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους, φαίνεται να μη χωράει σε αυτό το ΦΕΚ.

Θεσπίστηκαν και εγκρίθηκαν γραπτοί κανόνες και προδιαγραφές και ουσιαστικά με αυτούς θεσμοθετείται το παρελθόν, ο αναχρονισμός, η επιστροφή στις παιδοπόλεις, ο διαχωρισμός των φυσικών αδελφιών και βέβαια ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS. Κύριε υφυπουργέ, αν θέλετε ένα Παιδικό Χωριό SOS:

• Να ονομάζεται «Μονάδα Προστασίας Παιδιού».

• Να διαχωρίζει τα φυσικά αδέλφια ηλικιακά σε ξεχωριστά κτίρια.

• Να εξαρτάται η δημιουργία του από τρεις επιτροπές, αν αυτό δεν είναι ένα ενιαίο μεγάλο κτίριο.

• Να φιλοξενεί ανά κτίριο 18 έως και 22 παιδιά με έναν «επόπτη».

• Να έχει περιφραγμένο οικόπεδο και φύλακες.

• Να έχει στα δωμάτια νιπτήρες, πόρτες στα μπάνια που να ανοίγουν ανάποδα, και τα παράθυρα να μην ανοίγουν κανονικά.

• Να έχει κοινό μαγειρείο, τραπεζαρία, πλυντήρια, ενιαίους χώρους μελέτης, κουπαστές στους διαδρόμους και οι χώροι διαμονής να καλούνται «θάλαμοι».

• Να επανεγκρίνεται η άδεια λειτουργίας του με κάθε αλλαγή νομίμου εκπροσώπου.

• Να υποχρεούται εντός 3ετίας να προσαρμόζει τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του στα αναχρονιστικά και δυσλειτουργικά δεδομένα που ορίζει το ΦΕΚ», επισημαίνεται στην επιστολή, τα Χωριά SOS θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Ηδη υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ομως το χειρότερο είναι ότι η φιλοσοφία που αποπνέει το εν λόγω νομοθέτημα δείχνει άγνοια και αδιαφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή