Προειδοποιεί με δικαστική προσφυγή η Mekorot για τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ

Προειδοποιεί με δικαστική προσφυγή η Mekorot για τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής για την ανάκτηση των εξόδων που έχει κάνει η εταιρεία Mekorot για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό παραχώρησης της ΕΥΑΘ άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της εταιρείας, Νόαν Γκαλ. Η ισραηλινή εταιρεία Mekorot υπήρξε επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Αποστολόπουλου, ενώ δεύτερη στη διεκδίκηση από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε η γαλλική Suez με την «Ελλάκτωρ».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Γκαλ σημείωσε ότι η ανάδειξη δύο διεκδικητών έδινε σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στο ισραηλινο-ελληνικό κονσόρτσιουμ, επιμένοντας παράλληλα ότι η εταιρεία δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και ότι κριτήριο για να το πράξει στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν ήταν το κέρδος. Προβάλλοντας τον δημόσιο χαρακτήρα που έχει ο όμιλος της Mekorot, επέμεινε ότι η συμμετοχή της προκύπτει από τη βεβαιότητά της ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του νερού. Την ακύρωση του διαγωνισμού που προέβλεπε την παραχώρηση του 67% του δικτύου εκμετάλλευσης της ΕΥΑΘ για 40 χρόνια έχει δημοσιοποιηθεί διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρξει επίσημη απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Γκαλ, δεν έχει ενημερώσει την ισραηλινή πλευρά. Η δυσαρέσκεια διατυπώθηκε τόσο σε σχέση με το πάγωμα του διαγωνισμού όσο και σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, που ακύρωσε τη διαδικασία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την προώθησή του, αλλά και χωρίς να ενημερώσει για τους λόγους που δεν προτίθεται να προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» του διαγωνισμού για την ΕΥΑΘ ελήφθη μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση του 34,033% της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Το σκεπτικό ήταν ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της ΕΥΑΘ τα πάγια δεν είναι ενοποιημένα στον όμιλο, σε αντίθεση με τη ΕΥΔΑΠ, στην οποία ενοποιούνταν το υδραγωγείο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή