Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα πλήξει τον ανταγωνισμό, επισημαίνουν φορείς του τουρισμού

Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα πλήξει τον ανταγωνισμό, επισημαίνουν φορείς του τουρισμού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρίαρχη είναι η αβεβαιότητα στον τουριστικό κόσμο της χώρας για τη σεζόν του 2015 εξαιτίας του ζητήματος που έχει προκύψει με τον πιθανό διπλασιασμό των συντελεστών του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε καταλύματα από το 6,5% στο 13%.

Οι φορείς του κλάδου μιλούν για μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς. Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει τον τουρισμό της Τουρκίας και είναι ήδη κάτι που συζητείται στη γειτονική χώρα. Από την άλλη, η Ενωση Ξενοδόχων Χανίων, πέραν της αντίδρασης στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, τάσσεται και κατά της διαφοροποίησης του ΦΠΑ ανάλογα με τον προορισμό στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρεται σε νησιωτικούς προορισμούς που έχουν τουριστικές αφίξεις άνω των 600.000, οι οποίοι, όπως τονίζει, πληρώνουν σχεδόν 26% χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα.

Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη φετινή σεζόν αναφέρουν ότι η Ελλάδα με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς θα πετύχει ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών, φθάνοντας (μαζί με τους επισκέπτες από κρουαζιέρα) στα 23 εκατομμύρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 14,6%, ξεπερνώντας τα 15,5 εκατομμύρια. Τον Οκτώβριο, η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 20,6%, υπερβαίνοντας το 1,1 εκατομμύριο. Eπίσης, χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης του γ΄ τριμήνου του έτους αυξήθηκε κατά 7,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013.

Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Τουρκία για το δεκάμηνο ξεπέρασαν τα 33,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Η χώρα διατηρεί σταθερό συντελεστή ΦΠΑ στο 8% για τη διαμονή τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών αγορών για την Τουρκία οι αφίξεις από την Ελλάδα εμφανίζουν την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 22% (711.127 αφίξεις). Τον Οκτώβριο οι συνολικές αφίξεις στη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 1,1%, υπερβαίνοντας τα 3,4 εκατομμύρια.

Στην Ισπανία ο συντελεστής ΦΠΑ από 8% το 2012 ανέβηκε το 2013 στο 10%. Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 7,5% στο δεκάμηνο σε σχέση με το διάστημα του 2013, ξεπερνώντας τα 58,3 εκατ. Τον Οκτώβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,8%, αγγίζοντας τα 5,9 εκατ. Στην Κύπρο από 8% ο ΦΠΑ το 2013 ανέβηκε στο 9%. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 1,5%, υπερβαίνοντας τα 2,3 εκατ. Τον Οκτώβριο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,8%, φθάνοντας σε 251.453.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή