Οι διασυνδέσεις των Λεπέν με τη Ρωσία

Οι διασυνδέσεις των Λεπέν με τη Ρωσία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε δάνειο ύψους 9,5 εκατ. δολ. από ρωσική τραπέζα, χρήματα με τα οποία θα χρηματοδοτήσει εκστρατείες του. Πρόκειται για χρήματα που, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, το κόμμα δεν κατάφερε να βρει από γαλλική ή άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Ταυτοχρόνως ο ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, συνήψε δάνειο ύψους 2 εκατ. από εταιρεία επενδύσεων, η οποία ανήκει σε πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πληροφορίες.

Αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου υποστηρίζουν πως τα 9,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας σε τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και για την εκλογή του Γάλλου προέδρου, από την ηγέτιδα του κόμματος Μαρίν Λεπέν. Οπως όλα δείχνουν, αυτή η τελευταία προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει παρότι η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου απέχει δύο χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, η Λεπέν αναγνώρισε τη σύναψη δανείου επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για «κάποιο μυστικό» και τονίζοντας ότι το κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό από αλλού. «Το σκανδαλώδες στην υπόθεση –τόνισε η Λεπέν– έγκειται στο ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν δανείζουν».

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δείχνουν να υποδεικνύουν για ακόμα μία φορά τη σχέση των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων με τη Ρωσία. Η κυρία Λεπέν δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμα και σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Γαλλίας, αλλά και γενικότερα της Ε.Ε. με τη Μόσχα, είναι τεταμένες λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Μάλιστα, η Λεπέν πρότεινε αποχώρηση της Γαλλίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία προκειμένου να δημιουργηθεί άλλη συμμαχία στην οποία θα συμμετέχει και η Ρωσία. Ο πατέρας της δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Ρώσους αξιωματούχους. Τα τελευταία χρόνια, μέλη της οικογένειας Λεπέν επισκέπτονται τακτικά τη ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, ενώ πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η Μαρίν Λεπέν είναι μια εξαιρετικά ελκυστική σύμμαχος του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο καλά στις δημοσκοπήσεις.

Ο οικονομικός διευθυντής του Εθνικού Μετώπου, Βαλεράντ ντε Σεντ Ζιστ, τόνισε ότι το κόμμα χρειάζεται ισχυρή οικονομική ενίσχυση και δεν αποκλείεται να ξαναστραφεί στους Ρώσους δανειστές, τη First Czech Russian Bank, προκειμένου να εξασφαλίσει το ποσό των 40,6 εκατ. που έχει ανάγκη. Επίσης, τόνισε ότι το κόμμα καταβάλλει επιτόκιο 6% για τα δανεικά και ότι «δεν του γίνεται απολύτως καμία χάρη».

Παρότι η σύναψη του δανείου απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη Γαλλία, λίγοι πολιτικοί άρθρωσαν λόγο εναντίον του. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί, αναρωτήθηκε «γιατί ο Πούτιν παίζει το χαρτί της Μαρίν Λεπέν; Απλώς διότι θέλει να φύγουμε από την Ε.Ε., πυροδοτώντας έτσι την καταστροφή της και εξασθενίζοντας ταυτόχρονα και τη Γαλλία», και πρόσθεσε ότι είναι ένα πιόνι στη στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το δάνειο προς τον Ζαν Μαρί Λεπέν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Μediapart, μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, το περασμένο Σάββατο. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το δάνειο ελήφθη από μια σκοτεινή εταιρεία επενδύσεων με έδρα την Κύπρο, τη Vernonsia Holdings Ltd, μέσω ελβετικού τραπεζιτικού λογαριασμού. Η εταιρεία ανήκει στον Γιούρι Κουντόμοφ, πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε και διοικητή μιας άλλης ρωσικής τράπεζας, της VEB Capital, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας του Κρεμλίνου. Το δάνειο χορηγήθηκε στις 4 Απριλίου σε μια εταιρεία που δημιούργησε πριν από πολύ καιρό ο Λεπέν, με την επωνυμία Cotelec. Παλαιότερα ο Λεπέν χρησιμοποιούσε αυτόν το λογαριασμό προκειμένου να χρηματοδοτεί το Εθνικό Μέτωπο, όποτε παρίστατο η ανάγκη.

Aν και ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση, παραδέχθηκε την ύπαρξη του δανείου στην ιστοσελίδα Mediapart χωρίς να γνωστοποιήσει το επιτόκιο. «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για μια κυπριακή εταιρεία. Πιθανώς να υπάρχουν Ρώσοι στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο ή μη φυσιολογικό», υπογράμμισε ο Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή