Ψηφίζεται η τροπολογία για εγκλείστους

Ψηφίζεται η τροπολογία για εγκλείστους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματα της σχολής του, φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο κ. Αθανασίου είπε συγκεκριμένα ότι «αν αύριο εφαρμόσουμε τα βραχιολάκια κι εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις –που νομίζω ότι τις πληροί– τότε μπορεί να υλοποιηθεί». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση στους γονείς του Ρωμανού να ξεκινήσει ο Νίκος Ρωμανός τα μαθήματά του εξ αποστάσεως, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που τίθεται σήμερα προς ψήφιση και κατόπιν να συνεχίσει με το «βραχιολάκι». Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο, ωστόσο ακόμη εκκρεμούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Ο Νίκος Ρωμανός, πάντως, έχει κατηγορηματικά δηλώσει ότι η ψήφιση της τροπολογίας για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων δεν θα σημάνει τη λήξη της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα (διανύει την 30ή ημέρα), αφού ο στόχος του είναι οι έξοδοι από τη φυλακή και η παρακολούθηση των μαθημάτων διά ζώσης. Χθες, ωστόσο, διά μέσου του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, ο 21χρονος κρατούμενος διεμήνυσε ότι δέχεται ως λύση το «βραχιολάκι».

«Εγγυώμαι ότι ο Ρωμανός θέλει να σπουδάσει και όχι να αποδράσει», δήλωσε χθες ο κ. Ραγκούσης από τον Αρειο Πάγο, όπου μετέβη προκειμένου να ενημερωθεί για το αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Πειραιά που έχει καταθέσει (σ.σ. έως αργά χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου δεν είχε αποφανθεί). «Ο Ρωμανός έχει δικαίωμα στη γνώση. Δεν θέλει να σπουδάσει μέσα από ένα κελί, θέλει να καταξιωθεί ως επιστήμονας. Ουδέποτε υποκίνησε σε πράξεις βίας, απλώς έθετε τον αναρχικό προβληματισμό του απέναντι στις μορφές εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρει ένα Καλάσνικοφ και θα το βάλει στο κεφάλι κάποιου ή θα συνεχίσει να κάνει ληστείες». Στο πλευρό του μαθητή του βρέθηκε και ο Π. Δαμιανός, διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, ο οποίος δήλωσε διατεθειμένος να συνοδεύει ο ίδιος τον Ρωμανό από και προς τη Σχολή.

Στο μεταξύ, μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πατέρας του απεργού πείνας κ. Γιώργος Ρωμανός συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία. Δεν μπορεί να απαξιώνεται και να συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αρμοδιοτήτων κυβέρνησης και Δικαιοσύνης». Πληροφορίες ανέφεραν ότι εκκρεμούσε χθες συνάντηση του Νίκου Ρωμανού και με τον Αρχιεπίσκοπο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας στην εντολή του εισαγγελέα για αναγκαστική σίτιση του κρατουμένου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δ. Βαρνάβα, «κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του ασθενούς».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μπαράζ καταλήψεων σε δημόσια κτίρια στην Αθήνα και την περιφέρεια σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό. Τις τελευταίες ημέρες, υπό κατάληψη είναι τουλάχιστον 25 δημόσια κτίρια ανά την επικράτεια. Στον μακρύ κατάλογο προστέθηκαν χθες τα δημαρχεία Ιωαννίνων, Καβάλας, Χανίων, Ζωγράφου, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη των δημαρχείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Κομοτηνής, δύο ακόμη κτιρίων στην Καβάλα όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες, του εργατικού κέντρου Ξάνθης, του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, του κτιρίου της ΓΣΕΕ στην Πατησίων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή