Τελεσίγραφο της Αττικό Μετρό προς κοινοπραξία

Τελεσίγραφο της Αττικό Μετρό προς κοινοπραξία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνά η Αττικό Μετρό, για τις εξελίξεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Απορρίπτει ως αβάσιμο, αναληθές και απαράδεκτο το εξώδικο που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η κοινοπραξία. Και της ζητεί να αποσαφηνίσει άμεσα αν θα παραμείνει στο έργο ή θα ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να αποζημιώσει εργασίες ή ζημιές μετά την παρέλευση της οριακής προθεσμίας του έργου, δηλαδή της 1ης Δεκεμβρίου.

Η διαιτησία που έκρινε την πρώτη από τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo, Ansaldobreda, Seli) από την Αττικό Μετρό οδήγησε το έργο σε μια νέα, ασαφή για το μέλλον του φάση. Σύμφωνα με την απόφαση, από την 1η Δεκεμβρίου το έργο δεν έχει πια εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συνεπώς «βρίσκεται στον αέρα». Οπως αποκάλυψε η «Κ», η πρώτη κίνηση του εργολάβου ήταν να αποστείλει εξώδικο στην Αττικό Μετρό και στη συνέχεια να αρνηθεί να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση για τις αρχαιολογικές εργασίες.

Την Παρασκευή, λοιπόν, η Αττικό Μετρό διά του προέδρου της Χρήστου Τσίτουρα πέρασε στην αντεπίθεση, τοποθετούμενη επί των πρώτων κινήσεων της κοινοπραξίας. Απορρίπτει ως «αόριστο, αβάσιμο, αναληθές και απαράδεκτο» το εξώδικο της κοινοπραξίας. Παράλληλα ζητεί από τον ιδιώτη να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του, κατηγορώντας τον για παρελκυστική τακτική. «Ο ανάδοχος θα πρέπει να αποσαφηνίσει αμελλητί τη θέση του όσον αφορά την εργολαβική σύμβαση από την οποία εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος και η πορεία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου. Υπενθυμίζεται ότι με την τοποθέτηση του αναδόχου θα ρυθμιστεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος του έργου, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης των εργασιών που εκτελούνται μετά την οριακή προθεσμία», επισημαίνει. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσο ο ανάδοχος συνεχίζει να εργάζεται χωρίς χρονοδιάγραμμα, η πληρωμή των εργασιών είναι χωρίς νομική βάση.

«Ουδεμία ευθύνη»

«Η πάροδος της οριακής προθεσμίας του έργου και μόνο δεν επιφέρει αυτοδικαίως και άνευ άλλου τη λύση της μεταξύ μας από 7.4.2006 εργολαβικής συμβάσεως», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η διακοπή της σύμβασης προϋποθέτει συγκεκριμένες ενέργειες. «Η εταιρεία μας ως κύριος και φορέας κατασκευής του έργου ουδεμία ευθύνη φέρει ούτε αναγνωρίζει τυχόν ζημίες που θα υποστεί ο ανάδοχος στο εφεξής διάστημα, μετά την παρέλευση της οριακής προθεσμίας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Τσίτουρας.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι θα πράξει η κοινοπραξία. Πληροφορίες φέρουν το εργολαβικό στρατόπεδο να μην έχει σύμπνοια, με τις ιταλικές εταιρείες να ζητούν να παραμείνουν και την ΑΕΓΕΚ να προτιμά την αποχώρησή της από το έργο. Με δεδομένο τον τακτικισμό με τον οποίο η κοινοπραξία έχει διαχειριστεί στο παρελθόν το έργο, δεν αποκλείεται όλα αυτά να εντάσσονται απλώς σε «πόλεμο νεύρων» προς την Αττικό Μετρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή