«Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο και σήμα κινδύνου από τις αγορές

«Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο και σήμα κινδύνου από τις αγορές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη κατέγραψε χθες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με εκείνη του 3ετούς ομολόγου να αυξάνεται κατά 28,1% μέσα σε λίγες ώρες. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η ένταση της πολιτικής αβεβαιότητας οδήγησαν τους επενδυτές χθες να προχωρήσουν σε μαζικό ξεπούλημα (sell off) των ελληνικών μετοχών και ομολόγων που κατείχαν, το οποίο ήταν πρωτοφανές ακόμα και για την περίοδο της κρίσης που διανύει η χώρα. Πάντως, χθες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη δεν υπήρξε εκροή καταθέσεων, αλλά δεν έλειψαν τα ερωτήματα για τη διαδικασία που απαιτείται ώστε να ανοίξει κάποιος λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 12,78%, ενώ ενδοσυνεδριακά η μείωση έφθασε έως και το 13,15%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση (ιστορικά στοιχεία υπάρχουν από το 1980) που έχει σημειωθεί μέσα σε μία ημέρα από τις 7/12/1987, όταν είχε καταγράψει μείωση 15,03%. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αφαιρέθηκαν λογιστικά 8,14 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με την αξία των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 217,904 εκατ. ευρώ.

Το σαρωτικό κύμα πωλήσεων έπληξε όλο το ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική έχασε 20,49%, η Πειραιώς 16,42%, η Alpha Bank 14,34% και η Eurobank 13,55%. Οπως ανέφεραν στη «Κ» διαχειριστές χαρτοφυλακίων και χρηματιστές, οι βασικοί πωλητές ήταν εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ αντίθετα οι ξένοι επενδυτές εμφανίστηκαν ως αγοραστές κυρίως στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η κατάσταση ήταν εξίσου δραματική. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 28,1% μέσα σε μία ημέρα και έφθασε το 8,2% από 6,4%. Ενδεικτικό της αποστροφής των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα και δη εκείνα της πιο κοντινής διάρκειας, είναι ότι η απόδοση του 3ετούς ήταν ακριβώς ίδια με την απόδοση του 10ετούς (8,2% από 7,3% προχθές, αύξηση 12,3%). Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες πως η αντίδραση των επενδυτών ήταν αναμενόμενη και πλέον θεωρούν ότι στην ελληνική αγορά ομολόγων θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και πάλι τα γνωστά «γεράκια» που εκμεταλλεύονται τις υψηλές αποδόσεις των υπό πτώχευση χωρών για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Οι ξένοι οίκοι

Οι λόγοι για τη «μαύρη Τρίτη» σε Χρηματιστήριο και ομόλογα είναι πολιτικοί και αποτυπώνονται στις αναλύσεις των ξένων οίκων. Η BofA Merrill Lynch ανέφερε πως «εάν διεξαχθούν πρόωρες, η Ελλάδα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση, ίσως ακόμη και με πιθανή χρεοκοπία. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πιθανώς να συμφωνήσει ακριβώς στην ίδια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση, κάτι για το οποίο δυσκολεύτηκε και η τρέχουσα κυβέρνηση».

Η Citigroup αναφέρει πως είναι εξαιρετικά αβέβαιο το αν θα βρει 25 επιπλέον βουλευτές η κυβέρνηση για την αποφυγή εκλογών, ενώ η JP Morgan υποστηρίζει πως «είναι ασαφές τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση». Ο κ. Φ. Λόουλορ, επικεφαλής οικονομολόγος της Smith&Williamson, δήλωσε πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές εκλογές», ενώ ο κ. Γ. Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank, υποστήριξε πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές.

Επίσης, ο κ. Τ. Χόιεν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη νορβηγική Skagen Funds, δήλωσε πως «θα αποφύγει την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Σε παρόμοια τοποθέτηση είχε προχωρήσει προσφάτως και ο κ. Τζ. Πόλσον, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα θα «παγώσει» τις επενδύσεις του στη χώρα. Ο κ. Χόιεν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες είχε τοποθετήσει το 5% του χαρτοφυλακίου του (συνολικού ύψους 17,5 δισ. δολ.) σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία πούλησε μετά ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αθήνα. Επίσης, ο οίκος Fitch, ανακοίνωσε ότι θεωρεί ως πιθανό σενάριο να διεξαχθούν πρόωρες στο α΄ τρίμηνο του 2015 και κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο ότι η επόμενη διοίκηση θα είναι λιγότερο υποστηρικτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή