Ισχυρά διλήμματα από το Μαξίμου

Ισχυρά διλήμματα από το Μαξίμου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οικοδόμηση των πολιτικών διλημμάτων επί των οποίων θα επιχειρηθεί η εξασφάλιση των 180 ψήφων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα προχωρεί βήμα βήμα η κυβέρνηση, διατηρώντας την αισιοδοξία της για την τελική έκβαση της πολιτικής μάχης.

Καθώς τα σύννεφα της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας σωρεύονται πάνω από τη χώρα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχώρησαν άμεσα και στο επόμενο βήμα, μετά την πρόωρη εκκίνηση της προεδρικής εκλογής. Ανακοίνωσαν τον πρώην επίτροπο Στ. Δήμα ως τον υποψήφιο που θα στηριχθεί κατά τις τρεις ψηφοφορίες στις 17, 23 και 29/12. Μάλιστα, στη δήλωσή του λίγη ώρα μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον κ. Δήμα στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο κ. Δήμας θα είναι ο υποψήφιος της δικομματικής για το σύνολο της διαδικασίας, διαλύοντας τα, χωρίς έρεισμα, σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς για ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου ανάμεσα στη β΄ και γ΄ ψηφοφορία. Με την οριστικοποίηση του υποψηφίου, οι ζυμώσεις εισέρχονται πλέον σε θεσμική φάση καθώς, με το βλέμμα στους ανεξάρτητους βουλευτές όλων των αποχρώσεων, η δικομματική θα αναλάβει επίσημες πρωτοβουλίες συνεννόησης. Η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Δήμα δεν προκαλεί αντιδράσεις επί προσωπικού, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, ωστόσο οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι η μάχη που θα δώσουν δεν θα κριθεί αποκλειστικά από το πρόσωπο του υποψηφίου αλλά από το βάρος του διακυβεύματος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι βουλευτές.

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να το αναδείξει, ήδη, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, ενώ προφανώς οι τόνοι θα κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. «Η εκλογή του ΠτΔ είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, αιτιολογώντας την κυβερνητική απόφαση για επίσπευση της εκλογής ώστε η Ελλάδα «απόλυτα σταθερή, οικονομικά και πολιτικά, να προχωρήσει στην επόμενη μέρα». Με επιχείρημα την απόφαση του Eurogroup που δείχνει ότι «και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα», επέμεινε ότι «με την εκλογή Προέδρου από τη Βουλή ώς το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή».

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Δήμα, ενώ και οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, και αυτών που θα καταψηφίσουν, ήταν μάλλον θετικές. Ως προς το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ., τα περισσότερα στελέχη χαρακτηρίζουν «λυτρωτική» για τη χώρα την απόφαση του πρωθυπουργού, αν και κατ’ ιδίαν σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να κερδίσει την επικοινωνιακή και στρατηγική μάχη. Οι προσθαφαιρέσεις είναι συνεχείς ενώ με απογοήτευση -την οποία ουδόλως συμμερίζεται το Μαξίμου- αντιμετωπίστηκαν και οι πρώτες αρνήσεις ανεξάρτητων. Καθώς το πολιτικό και οικονομικό κλίμα επιβαρύνεται (χθεσινή κατάρρευση Χ.Α.), οι περισσότεροι συνηγορούν ότι το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία (απαιτούνται 180 βουλευτές) θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι κατά τις δύο πρώτες η υποψηφιότητα Δήμα θα συγκεντρώνει έναν αριθμό βουλευτών που θα υπερβαίνει τους 155 της συμπολίτευσης ενώ, παράλληλα, θα υπάρχουν αρκετοί που θα δηλώνουν «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή