Απορρίφθηκε από τον Aρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για τον Ρωμανό

Απορρίφθηκε από τον Aρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για τον Ρωμανό

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, που είχε καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απέρριπτε το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες.

Ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά τη γνωστοποίηση της απόρριψης από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, δήλωσε: «Ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού έσπασε. Μόνη ελπίδα είναι η τροπολογία στη ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Είναι η τελευταία ελπίδα και του Ρωμανού για να μην αρχίσει την απεργία δίψας. Όπως λύση είναι και το "βραχιολάκι".

Πιστεύω ότι την τελευταία στιγμή η πολιτεία θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Αν αρχίσει την απεργία δίψας σε ένα- δύο 24ώρα οι βλάβες στον Ρωμανό θα είναι μόνιμες. Δεν το θέλει κανένας αυτό.

Αυτοί που έχουν την εξουσία να σπεύσουν να ικανοποιήσουν τη θέσπιση της διάταξης για τον Νίκο Ρωμανό».

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματα της σχολής του, φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο κ. Αθανασίου είπε συγκεκριμένα ότι «αν αύριο εφαρμόσουμε τα βραχιολάκια κι εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις –που νομίζω ότι τις πληροί– τότε μπορεί να υλοποιηθεί».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση στους γονείς του Ρωμανού να ξεκινήσει ο Νίκος Ρωμανός τα μαθήματά του εξ αποστάσεως, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που τίθεται σήμερα προς ψήφιση και κατόπιν να συνεχίσει με το «βραχιολάκι». Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο, ωστόσο ακόμη εκκρεμούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Θετικοί για το «βραχιολάκι», ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Στη χθεσινή δήλωση Αθανασίου, θετική ήταν η ανταπόκριση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Θεωρούμε ότι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κινείται σε θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

«Μόνο θετικά αποτελέσματα έχει η δυνατότητα να δίνεται εκπαιδευτική άδεια. Είναι θέμα ευθύνης να κρατηθεί στη ζωή αυτό το παιδί που δικαίως αισθάνεται ότι αδικείται από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφευχθεί το μοιραίο στην εξέλιξη και να αποκτήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του», τόνισε ο κ. Κοντονής.

«Και για ανθρωπιστικούς λόγους και για το αίσθημα δικαίου, λέμε ναι στην τροπολογία», ανέφερε και η εισηγήτρια των ΑΝΕλ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να απέχουν από κάθε κομματική εκμετάλλευση, κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να ωφεληθούν αγγίζοντας τα άκρα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Τι προτείνει η κοινή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, ανεξάρτητα του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί, προτείνουν με κοινή τροπολογία που κατέθεσαν, οκτώ βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Η άδεια, όπως προβλέπει η τροπολογία, «θα χορηγείται από το Συμβούλιο των φυλακών και μόνο κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται η απόρριψη της».

«Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατούμενους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί», προβλέπει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, «η απορριπτική απόφαση θα αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό».

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του, «ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων, η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεωεντοπισμού σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων άδειας».

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Μπόλαρη και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή