Αλ. Τσίπρας: Δεν φοβίζουν οι αγορές

Αλ. Τσίπρας: Δεν φοβίζουν οι αγορές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά ολοκληρωτικής σύγκρουσης προσδίδει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προεξοφλούν σκηνικό ακραίας πόλωσης, η οποία θεωρούν ότι θα εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα. Ο κ. Αλ. Τσίπρας έδωσε χθες τον τόνο της τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του, υιοθετώντας σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, θέτοντας διλήμματα που υπερβαίνουν τη διαδικασία προεδρικής εκλογής και επιθυμώντας να διαμορφώσει τα πρώτα αναχώματα σε όσα η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν. Η ανακοίνωση του κ. Στ. Δήμα ως υποψηφίου ΠτΔ δεν επηρέασε κατ’ ελάχιστον την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες με όχημα την προεδρική εκλογή, καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά όσων διακυβεύονται για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε χθες την παρουσία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό για να κάνει μια ομιλία με χαρακτηριστικά έναρξης προεκλογικής περιόδου. Εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει θα οδηγήσει στις κάλπες και ζήτησε να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ «μια μεγάλη, αδιαμφισβήτητη, μαχητική πλειοψηφία, που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και αναμενόμενα εμπόδια». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο κ. Σαμαράς αναγκάζεται να ζητήσει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα με 180 και όχι με 150 βουλευτές. Γιατί στην ουσία αυτό θα ζητήσει από τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή». Απευθύνθηκε, δε, και προς τις αγορές, που έδειξαν χθες να αντιδρούν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Το 2014 δεν είναι 2012. Η τρομοκρατία δεν περνάει και γελοιοποιεί τους φοβισμένους που επιδιώκουν να φοβίσουν τον λαό. Δεν είναι οι αγορές αυτές που θα καθορίσουν το δικαίωμα ενός λαού στην αξιοπρέπεια», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις του οικονομολόγου κ. Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος εμφανίσθηκε (ΑΝΤ1) να προεξοφλεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή διακοπής της ρευστότητας από την ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή και να κλείσει το τηλέφωνο στον κ. Ντράγκι, τότε δεν έχει κανένα λόγο να εκλεγεί.

Οι ανεξάρτητοι

Με την προσοχή στραμμένη στους ανεξάρτητους βουλευτές, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι αριθμοί της προεδρικής εκλογής δεν βγαίνουν. Εσπευσαν, δε, χθες, να αποδώσουν σε κυβερνητικό δάκτυλο τη διακίνηση πληροφοριών περί ενδεχόμενης απορρόφησης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών, εντάσσοντάς την στην προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για να διευκολυνθεί ο προσεταιρισμός βουλευτών.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρα τάχθηκε κατά των υπηρεσιών «all inclusive» και της παραχώρησης εκτάσεων-φιλέτων για οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων σε παράκτιες περιοχές και αναφέρθηκε σε στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας. Ο τομεάρχης Τουρισμού, Μιχ. Κριτσωτάκης, εξειδικεύοντας τις προτάσεις, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ίδρυση τουριστικού επιμελητηρίου, ρύθμιση οφειλών μικρών επιχειρήσεων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, ίδρυση δημόσιου αερομεταφορέα, ίδρυση δημόσιου – κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή