Η λάθος χρήση των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει την σπονδυλική στήλη

Η λάθος χρήση των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει την σπονδυλική στήλη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον δουλεύουν όλη μέρα κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή και περιηγούνται στο διαδίκτυο διαβάζοντας μηνύματα ή άρθρα σε ιστοσελίδες από το κινητό τους. Πόσοι από αυτούς θυμούνται να διατηρούν μια σωστή στάση σώματος ενώ σκύβουν για να πληκτρολογήσουν; Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Surgical Technology International έδειξε ότι η κίνηση που κάνουμε κάθε φορά για να κοιτάξουμε το κινητό μας μπορεί να επιβαρύνει την σπονδυλική μας στήλη μέχρι και 27 κιλά.

Κατά μέσο όρο ξοδεύουμε 2 με 4 ώρες την ημέρα κοιτώντας την οθόνη του κινητού ή γράφοντας μηνύματα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περνάμε αρκετό χρόνο όπου χαμηλώνουμε το βλέμμα μας και παίρνουμε λάθος στάση καταπονώντας τον αυχένα μας και το λαιμό. Το κεφάλι ενός ενήλικα ζυγίζει περίπου 5 κιλά, το οποίο σημαίνει ότι κάθε φορά που διατηρούμε μια σωστή στάση σώματος πιέζουμε την σπονδυλική στήλη μόνο με 5 κιλά. Όμως η νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν γέρνουμε το κεφάλι μας μπροστά, τα κιλά με τα οποία επιβαρύνουμε την σπονδυλική στήλη αυξάνονται: 12 κιλά όταν έχουμε κλίση 15 μοίρες, 18 κιλά όταν έχουμε κλίση 30 μοίρες, 22 κιλά με κλίση 45 μοιρών και 27 κιλά με κλίση 60 μοιρών.

Η επιπλέον αυτή επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δημιουργήσει πόνους στον λαιμό, στους μύες και στους συνδέσμους. Κι επειδή κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει το κινητό του ή τον υπολογιστή τους καλό είναι να προσπαθήσουμε να το χρησιμοποιούμε διατηρώντας μια σωστή στάση σώματος, δηλαδή τα αυτιά να είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους και η ωμοπλάτη να είναι σε ουδέτερη θέση ούτε καμπουριασμένη ούτε το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρνουμε το τηλέφωνο μπροστά στο πρόσωπο και όχι το αντίθετο!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή