Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και στον τομέα της άμυνας αποδίδει η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες νότια της Κρήτης κοινή άσκηση των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών. Η άσκηση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, αφορά τη συνεκπαίδευση των δύο Σωμάτων και γίνεται εν όρμω, στον ναύσταθμο της Κρήτης, αλλά και εν πλω, νοτίως του νησιού.

Εν τω μεταξύ την άποψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης. Η αναφορά έγινε με αφορμή τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί δημιουργίας κοινής επιτροπής ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των υδρογονανθράκων, σε περίπτωση που δεν θα προχωρήσει η λύση του Κυπριακού.

«Εχουμε ενημερωθεί επίσημα από την Αθήνα, γνωρίζουμε το τι διαμείφθηκε, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις που διαβιβάστηκαν στην Τουρκία, είναι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ασπάζεται απόλυτα η Αθήνα», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γ. Ομήρου χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη του κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει απόλυτη κυριαρχία και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κηδεμονία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην Αγκυρα ότι το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τη Λευκωσία και ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να καταλήξει σε οποιαδήποτε φόρμουλα με την Τουρκία».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα και των συστάσεων της ιταλικής προεδρίας να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίου ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως «η Κύπρος δεν έχει τη δύναμη να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Αγκυρα». Στη Λευκωσία αναζητείται νομική φόρμουλα, ώστε να μπορέσει να εκπροσωπήσει αυτή τη φορά την Κύπρο στη Σύνοδο ο κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή