Σπουδές με «βραχιολάκι» για εγκλείστους

Σπουδές με «βραχιολάκι» για εγκλείστους

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί και στη διακοπή της απεργίας πείνας του 21χρονου φυλακισμένου Νίκου Ρωμανού οδήγησε χθες το μεσημέρι η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει σε τροπολογία τη δυνατότητα κρατουμένων φοιτητών και σπουδαστών να λαμβάνουν, υπό όρους, εκπαιδευτική άδεια φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις μία ημέρα πριν, κατά τη μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι εκ των ανεξαρτήτων. Ολες οι πλευρές, τόσο με ομιλίες υψηλών τόνων όσο και με την κατάθεση τροπολογιών και έγγραφων νομοτεχνικών βελτιώσεων, για περισσότερο από έντεκα ώρες ζητούσαν να αλλάξει η αρχική υπουργική τροπολογία, η οποία προέβλεπε μόνο εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσους δεν λαμβάνουν σχετική άδεια παρουσίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και επισήμανε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση με τρόπο ικανοποιητικό», ενώ με τον κ. Παπούλια είχε τηλεφωνική συνομιλία και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοινώνοντας από του βήματος της Ολομέλειας τις τροποποιήσεις που αποφάσισε να επιφέρει στην αρχική τροπολογία, έκανε λόγο για «συγκερασμό απόψεων που ειπώθηκαν από όλες τις πτέρυγες». Τόνισε πως η «νέα» ρύθμιση «αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές και όχι μόνο τη συγκεκριμένη περίπτωση». Η ρύθμιση ψηφίστηκε σχεδόν ομοφώνως, εκ των παρόντων η Χ.Α. έδειξε απολύτως αδιάφορη για την ψηφοφορία, ενώ δήλωσαν πως καταψηφίζουν οι κ. Αδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης (Ν.Δ.).

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι πρόκειται για «μια λύση η οποία είναι σύμφωνη με το δικονομικό μας σύστημα, εξασφαλίζει το δικαίωμα στη σπουδή και από την οποία δεν εξανεμίζεται η αντεγκληματική πολιτική της Πολιτείας» και την παρουσίασε: «Στους φοιτητές και σπουδαστές που είναι κρατούμενοι, μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο των μαθημάτων και εργαστηρίων (σ.σ.: με εξ αποστάσεων παρακολούθηση μαθημάτων) επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στην τελευταία περίπτωση η αίτηση δεν απορρίπτεται από το συμβούλιο φυλακών παρά μόνο με ειδική αιτιολογία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης συνέβαλε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με καθοριστική εκείνη που είχε νωρίτερα το πρωί ο κ. Αθανασίου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνοντας αυτή τη ρύθμιση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα ελπίδας και ένα μήνυμα σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή», σχολίασε αμέσως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Προσθέτοντας ότι υπό την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει «μυστική ατζέντα» από κυβερνητικής πλευράς, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τη ρύθμιση – αποσύροντας ταυτόχρονα το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχικής τροπολογίας.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης. «Ψηφίζοντας τη ρύθμιση, θα στείλουμε ένα μήνυμα που κανένας δεν θα μπορεί στην πορεία να παρερμηνεύσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος. Σημειώνεται ότι από τις προτάσεις-τροποποιήσεις στην αρχική τροπολογία, βάσει των οποίων επήλθε η χθεσινή αλλαγή, ρόλο-καταλύτη διεκδικεί εκείνη που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

«Εύχομαι και σε άλλα δύσκολα προβλήματα να βρίσκεται πάντα έτσι η λύση», σημείωσε από τους ΑΝΕΛ ο κ. Μ. Ουζουνίδης. «Η Βουλή έδειξε μια κοινωνική ευαισθησία και μια θεσμική ευθύνη πρωτόγνωρη. Βγήκαμε όλοι σοφότεροι. Η στάθμιση συγκρούσεων εννόμων αγαθών λύθηκε υπέρ της ζωής», υπογράμμισε ο κ. Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ). «Υπήρξε μια σοβαρή προσπάθεια που είχε αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Υπήρξε μια συνεννόηση απ’ όλους και είναι θετικό», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Τραγάκης.

Αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης ο κ. Χ. Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχήθηκε να υπάρξει αντίστοιχη «ομόνοια» και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ανάλγητη στάση της κυβέρνησης». «Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός του δεν έχουν όρια», τόνισε ο κ. Αθανασίου και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει προ μηνών το νομοθέτημα για τα «βραχιολάκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή