Ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός η Μαλάλα Γιουσαφζάι

Ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός η Μαλάλα Γιουσαφζάι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόσχεση να συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην εκπαίδευση ανανέωσε η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία παρέλαβε, υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου, το Νομπέλ Ειρήνης από κοινού με τον Ινδό ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, Κάιλας Σατιάρτι. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να δω το κάθε παιδί να πηγαίνει στο σχολείο», τόνισε η νεότερη τιμηθείσα με το βραβείο κατά τη διάρκεια της εμπλουτισμένης με δόσεις χιούμορ ομιλίας της, την οποία αξιοποίησε για να κάνει έκκληση για δικαιοσύνη και ειρήνη. «Γιατί το να φτιάχνουν τανκς είναι τόσο εύκολο, αλλά το να χτίζουν σχολεία τόσο δύσκολο;», αναρωτήθηκε η Γιουσαφζάι, που περιέγραψε τον εαυτό της ως τη μοναδική βραβευθείσα με Νομπέλ Ειρήνης «που τσακώνεται ακόμη με τα νεότερα αδέρφια της».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, η Μαλάλα δεν έκρυψε τις πολιτικές της φιλοδοξίες. «Αν μπορέσω να υπηρετήσω τη χώρα μου καλύτερα μέσα από την πολιτική και μέσα από το αξίωμα της πρωθυπουργού, θα το επέλεγα μετά βεβαιότητας», είπε, αποκαλύπτοντας ότι το ίνδαλμά της είναι η δολοφονηθείσα Μπεναζίρ Μπούτο που είχε διατελέσει πρωθυπουργός.

Μαζί με τη Γιουσαφζάι τιμήθηκε ο 60χρονος Ινδός Κάιλας Σατιάρτι, σε αναγνώριση της μάχης που δίνει επί 35 χρόνια για την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων παιδιών που εργάζονται υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία. «Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι τα δεσμά της σκλαβιάς μπορούν να είναι πιο ισχυρά από τον αγώνα για την ελευθερία», τόνισε ο Σατιάρτι λαμβάνοντας το Νομπέλ Ειρήνης. Η ομιλία των δύο νικητών διακόπηκε προσωρινά, όταν άνδρας κατευθύνθηκε προς τη σκηνή κρατώντας μεξικανική σημαία.

Χιλιάδες παιδιά 6 ώς 14 ετών συγκεντρώθηκαν στην καρδιά του Οσλο για να συναντήσουν πριν από την τελετή απονομής τούς δύο τιμηθέντες με το Νομπέλ Ειρήνης. Η Μαλάλα και ο Σατιάρτι μίλησαν και περπάτησαν με τα παιδιά. «Ενα νέο κορίτσι κι ένας άνδρας πολύ μεγαλύτερος, μια Πακιστανή κι ένας Ινδός, μια μουσουλμάνα κι ένας ινδουιστής, και οι δυο τους αποτελούν σύμβολα αυτού που έχει ανάγκη ο κόσμος: περισσότερη ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη», δήλωσε ο Θόρνμπιορν Γιάγκλαντ, ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης.

Στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, από όπου κατάγεται η Γιουσαφζάι, εκατοντάδες υποστηρικτές της συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια γιγάντια οθόνη, ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης. «Είσαι η υπερηφάνεια του Πακιστάν», έγραφε ένα πανό. «Επειδή η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, τα κορίτσια στο Σουάτ πηγαίνουν ακόμη σχολείο», δήλωσε η 11χρονη Αντινα Αλι, θαυμάστρια της 17χρονης ακτιβίστριας. Τα συγχαρητήριά του έδωσε στη Γιουσαφζάι και στον Ινδό ακτιβιστή και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ. «Το όνειρο της Μαλάλα για την εκπαίδευση των κοριτσιών πρέπει να πραγματοποιηθεί», είπε ο ίδιος.

Εξάλλου, η νικήτρια του Νομπέλ Ειρήνης δώρισε 50.000 δολάρια για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα. Τα χρήματα θα δοθούν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, με τα οποία θα μπορέσουν να χτιστούν ξανά 65 σχολεία. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, Πιερ Κρέχενμπουλ, σχολίασε ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τους μαθητές της Γάζας που έχουν πληγεί τρομακτικά και χαρακτήρισε τη Μαλάλα «σύμβολο της απεριόριστης δυνατότητας που κρύβει το κάθε παιδί σε αυτόν τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή