Παράταση για το επικουρικό αστυνομικών και λιμενικών

Παράταση για το επικουρικό αστυνομικών και λιμενικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάμηνη παράταση της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των αστυνομικών και των λιμενικών προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των επικουρικών τους ταμείων, ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ αντίστοιχα, προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Το άρθρο 220 του Ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπει την υποχρέωση των αντιπροσωπευτικότερων ομοσπονδιών, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΕΛΠΣ, να αποφασίσουν αν οι ασφαλιστικοί τους φορείς που δίνουν επικουρική σύνταξη θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή θα μετατραπούν, με δική τους ευθύνη, σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ), έως το τέλος του 2014.

Με την τροπολογία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας δίνεται εξάμηνη παράταση στη διαδικασία, με το σκεπτικό ότι ο χρόνος έως τις 31/12/2014 ήταν λίγος για μια τόσο σημαντική απόφαση.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν και σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), κρίσιμες παράμετροι όπως ο «συντελεστής βιωσιμότητας» και η «ρήτρα αξιομάχου», που σημειωτέον έπρεπε να είχε καθορισθεί έως 31/10/2014, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί από τα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σχηματίσουν σαφή και πλήρη εικόνα για την προοπτική του Ταμείου τους, πόσο μάλλον ποια από τις δύο εκδοχές (ΕΤΕΑ ή ΤΕΑ – ΝΠΙΔ) θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασφαλισμένους. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών και των λιμενικών, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της τροπολογίας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι, παρά την παράταση, οι μειώσεις στις συντάξεις του ΤΕΑΠΑΣΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θεωρούνται δεδομένες, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει και με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας, όλα τα επικουρικά (και αυτά που έχουν εξαιρεθεί από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2015) θα πρέπει να λειτουργήσουν εφαρμόζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή