Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου

Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει εντός δύο μηνών     -μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2015- παραπέμπεται με αμετάκλητο βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (3/2014) για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που θα συνεδριάσει 23 χρόνια μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, θα δικάσει τον πρώην υπουργό για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με ψήφους 4 προς 1 οι δικαστές του ΑΔΣ παραπέμπουν σε δίκη τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την απαλοιφή των ονομάτων τριών συγγενών του με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο τον απαλλάσσουν από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ απαλλακτική είναι η κρίση και για τους τρεις συγγενείς του -Ελένη Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικιαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη- που βαρύνονταν με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενήργησε μόνος του. Ως αιτία για την πράξη του ήταν να προστατέψει την πολιτική του εικόνα και να βοηθήσει τους συγγενείς του. «Το πρόσωπο, που επέφερε τη νόθευση, είναι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, με την ενέργειά του, αφενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη λίστα Falciani και αφετέρου επεδίωκε την εξυπηρέτηση των συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους», αναφέρεται στο 47 σελίδων βούλευμα.

Η πλειοψηφία των δικαστών (ένα μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου ήταν της άποψης ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο), έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού δεν ευσταθούν. Και αναφέρουν ότι για να ισχύει ο ισχυρισμός Παπακωνσταντίνου ότι τρίτο πρόσωπο νόθευσε τη λίστα για να τον ενοχοποιήσει, θα πρέπει να συντρέχουν πέντε συμπτώσεις, που καταγράφουν.

Ενδιαφέρον έχει το σημείο του βουλεύματος στο οποίο οι δικαστές περιγράφουν ότι ο πρώην υπουργός όταν «άνοιξε» τη λίστα στον υπολογιστή το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η αναζήτηση στο επώνυμό του.

Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δίκη θα πρέπει να ξεκινήσει εντός διμήνου, εκτός και αν υπάρξουν εκλογές οπότε θα σημειωθεί σύντομη αναβολή. Εντός δεκαημέρου το βούλευμα θα επιδοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει από τον Αρειο Πάγο και το στο 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Στην ίδια συνεδρίαση θα κληρωθεί ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ή ο αρχαιότερος σε περίπτωση ομοιοβαθμίας. Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου. Μετά ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα κληθεί να προσδιορίσει σε διάστημα από 40 έως 60 ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή