Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου

Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τουλάχιστον όψεις έχει μέχρι στιγμής η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πετρελαίου, καθώς την ίδια στιγμή που αιφνιδιάζει δυσάρεστα πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με δυσοίωνες προοπτικές, παράλληλα αυξάνει την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών που εξετάζουν την προοπτική να μειώσουν το ύψος των εισιτηρίων.

Με το πετρέλαιο να συνεχίζει την υποχώρησή του και να κυμαίνεται το Brent σε επίπεδα κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η μέση αξία των αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι κατά 5,1% φθηνότερη το 2015 σε σύγκριση με το 2014 εξαιτίας ακριβώς της πτώσης στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, το επόμενο έτος η διεθνής βιομηχανία αερομεταφορών θα σημειώσει κέρδη ρεκόρ ύψους 25 δισ. δολαρίων, κάτι που ισοδυναμεί με περιθώριο κέρδους της τάξης του 3,2% για τις αεροπορικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οικονομίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους με μοναδικό κοινό παρονομαστή την παραγωγή πετρελαίου έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πτώσης των τιμών.

Εκτός από τη Ρωσία, που λόγω των οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε. είχε αρχίσει να περιέρχεται σε δεινή θέση προτού ακόμη επιταχυνθεί η πτώση του πετρελαίου τους τελευταίους τρεις μήνες, το Ιράν αλλά και η παραδοσιακά πλούσια και ευημερούσα Νορβηγία βρίσκονται προ απροόπτου. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πασχίζει με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων να ανακόψει τη χειρότερη πτώση που έχει σημειώσει το ρούβλι τα τελευταία τουλάχιστον 16 έτη. Χθες προχώρησε στην πέμπτη κατά σειρά για το τρέχον έτος αύξηση, φθάνοντας το κόστος δανεισμού στη Ρωσία στο 10,5% από το 9,5%. Δεν επέτυχε, πάντως, να ανακόψει την υποχώρηση του νομίσματος που εξακολούθησε να υποχωρεί κατά 0,7% με αποτέλεσμα να χρειάζονται 55,24 ρούβλια για την αγορά ενός δολαρίου.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση, οπότε και να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στο 9,4%. Παράλληλα, όμως, διακινδυνεύει να επιτείνει την ύφεση στην οποία ήδη διολισθαίνει η χώρα. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Ιράν φαίνεται να έχει καταληφθεί εξαπίνης, καθώς ο προϋπολογισμός της χώρας για το τρέχον οικονομικό έτος είχε βασισθεί σε μια τιμή του πετρελαίου της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι. Προκειμένου να προσαρμοσθεί στις εξελίξεις, η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, που στο Ιράν αρχίζει στις 21 Μαρτίου, βάσει τιμής του πετρελαίου στα 72 δολάρια το βαρέλι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε τους ψηφοφόρους πως η οικονομία της χώρας χρειάζεται έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της τάξης των 24 δισ. δολαρίων. Δεδομένου, άλλωστε, ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, παραμένουν σε ισχύ οι εναντίον της κυρώσεις με «παγωμένα» περιουσιακά της στοιχεία ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων. Συνεπεία των κυρώσεων, άλλωστε, η χώρα δεν επιτυγχάνει τον στόχο των 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα που έχει θέσει για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Πρόβλημα για Νορβηγία

Αιφνιδιασμένη από τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων της, η γνωστή για την ευημερία της και τον πλούτο της Νορβηγία μείωσε χθες τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα στο 1,25% σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Οϊστάιν Ολσεν, επικαλέσθηκε την «εικόνα της νορβηγικής οικονομίας που είναι σαφώς ασθενέστερη από όσο νομίζαμε νωρίτερα» και τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης ύφεσης στη χώρα». Ακολούθησε απότομη υποχώρηση της νορβηγικής κορώνας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008 καθώς ο κ. Ολσεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις. Μερίδα οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι προς το παρόν η Νορβηγία είναι απροετοίμαστη για το τέλος της παραγωγής πετρελαίου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός προτίθεται, πάντως, να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή