Οδυνηρή συγγένεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Laurent Seksik
«Η περίπτωση Εντουαρντ Αϊνστάιν»
μετ.: Αννυ Σπυράκου
εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 284

«Μην έχετε αμφιβολίες, κυρία Αϊνστάιν. Πήρατε τη σωστή απόφαση όταν ήρθατε εδώ. Ορισμένες φορές αναγκαζόμαστε να ενεργούμε ενάντια στις επιθυμίες των αγαπημένων μας προσώπων, για το δικό τους καλό. Κι ύστερα, μη χάνετε την ελπίδα σας. Είμαστε στα 1930. Η επιστήμη προοδεύει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα αυτό, αγαπητή κυρία».

Ο Laurent Seksik, γιατρός και συγγραφέας μεταξύ άλλων της βιογραφίας του Αλμπερτ Αϊνστάιν το 2008, ξεκινάει το βιβλίο του περιγράφοντας μια συντετριμμένη μητέρα. Η Μιλέβα Μάριτς, οδηγεί τον 20χρονο γιο της, τον αγαπημένο της «Τέτε» όπως της αρέσει να τον φωνάζει, σε ένα άσυλο της Ζυρίχης. Εχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Στο μυθιστόρημα με τίτλο «Η περίπτωση Εντουαρντ Αϊνστάιν», ο Laurent Seksik ξετυλίγει ένα εσωτερικό δράμα, όπου διασταυρώνονται ο πόνος μιας μητέρας αλλά και προδομένης συζύγου, η τραγική ιστορία ενός νέου αλλά και οι αδυναμίες μιας μεγαλοφυΐας, του Αλμπερτ Αϊνστάιν, που αγαπούσε και ταυτόχρονα παραμελούσε τα παιδιά του.

Ο μικρός γιος του Αλμπερτ Αϊνστάιν και της Μιλέβα Μάριτς γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1910 στη Ζυρίχη. Ηταν ένα πολύ έξυπνο παιδί, άριστος μαθητής, με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική. «Ο Εντουαρντ Αϊνστάιν φορούσε μπλε φόρμα και τσόκαρα και έμοιαζε τόσο πολύ στον πατέρα του, που τρομοκρατήθηκα. Το πιο όμορφο χαρακτηριστικό του ήταν τα μάτια του, πολύ μεγάλα, βαθιά, φωτεινά μάτια παιδιού… Στο τέλος της συνομιλίας μας, μου ομολόγησε: “Το ότι είχα για πατέρα τη μεγαλοφυΐα του αιώνα δεν μου χρησίμεψε ποτέ σε τίποτα”», έγραφε δημοσιογράφος του περιοδικού Wir Bruckenbauer της Ζυρίχης που είχε σκιαγραφήσει το πορτρέτο του.

Τόσο ο Εντουαρντ όσο και ο αδελφός του Χανς Αλμπερτ υπέφεραν από το διαζύγιο των γονιών τους. Η Μιλέβα Μάριτς ήταν φυσικός, η μοναδική γυναίκα που σπούδαζε τότε Φυσική. Γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο. Ο Αϊνστάιν ερωτεύτηκε τη διαφορετικότητά της. Εκείνος ήταν Εβραίος, εκείνη ήταν Σέρβα. Εκείνος ήταν εκδηλωτικός, εκείνη σιωπηλή και εσωστρεφής. Ο γάμος τους σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα, από τις εξωσυζυγικές περιπέτειες του Αϊνστάιν, ο οποίος εν τέλει ερωτεύτηκε την Ελσα, τη δεύτερη γυναίκα του, και χώρισε με τη Μιλέβα.

Η οδύνη της Μιλέβα, μιας γυναίκας που θυσίασε τα όνειρά της για να ασχοληθεί με τον γιο της, διαποτίζει την αφήγηση του Seksik. Το δράμα του Εντουαρντ, η εξέλιξη της ψυχικής του υγείας, η διαρκώς παρούσα αγωνία της μητέρας του, μέχρι τον θάνατό της, συνθέτουν ένα γοητευτικό ανάγνωσμα. Ούτως ή άλλως ό,τι περιστρέφεται γύρω από τον Αλμπερτ Αϊνστάιν προκαλεί πάθη και συγκινήσεις, πόσο μάλλον όταν είναι γραμμένο και από ένα χέρι που γνωρίζει πώς να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο συγγραφέας και στην προβληματική σχέση του Εντουαρντ με τον πατέρα του. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο επόπτης του Εντουαρντ πρέπει να του ανακοινώσει τον θάνατο της μητέρας του:

– «Εχω ένα κακό νέο για σένα», του λέει.
– «Θα έρθει να με δει ο πατέρας μου;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή