32 άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τα υποβρύχια

32 άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τα υποβρύχια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη δικαστική αξιολόγηση για τις παράνομες πληρωμές στην υπόθεση των υποβρυχίων για τα μη πολιτικά πρόσωπα ήρθε με πρόταση του αρμοδίου εισαγγελικού λειτουργού κ. Ευστ. Βεργώνη, που παραπέμπει σε δίκη 32 άτομα. Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πολυσέλιδη πρότασή του ζητεί να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 32 από τους 34 κατηγορουμένους που είχαν απασχολήσει την ανάκριση, εξαιρώντας μόνον τον Γ. Αγουρίδη και τη σύζυγο του εμπλεκομένου επιχειρηματία Π. Ευσταθίου. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκομένους που παραπέμπονται είναι στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων, όπως τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.ά.

Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Μιχαήλ Ματαντός, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Παν. Ευσταθίου και στενοί συνεργάτες του δικαζομένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Ανάμεσα σε αυτούς οι Γιάννης Μπέλτσιος, Παύλος Νικολαΐδης και ο πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, αλλά και ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών, κυρίως επί θητείας Γ. Παπαντωνίου, Σπύρος Τραυλός.

Η υπόθεση αφορά την αγορά των υποβρυχίων από το ελληνικό Δημόσιο και τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ σε μίζες και παράνομες πληρωμές. Απασχόλησε δε πριν από δύο και πλέον χρόνια τις δικαστικές αρχές, με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου να συντάσσει το πρώτο πόρισμα, που άνοιξε την ανακριτική διαδικασία και την εις βάθος έρευνά της.

Οι πολύμηνες ανακρίσεις διενεργήθηκαν από τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, η ανάκριση κατόρθωσε να εισπράξει για λογαριασμό του Δημοσίου 40 εκατ. ευρώ από εμπλεκομένους που οικειοθελώς κατέθεσαν όσα χρήματα είχαν κριθεί ύποπτα ή παράνομα.

Ιωαννα Μανδρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή