Εικόνα Βαβέλ μεταδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα Βαβέλ μεταδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκεώνα αντιφατικών τοποθετήσεων περί του τρόπου με τον οποίο θα ενεργήσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναντι εταίρων και δανειστών έχει ενεργοποιήσει η προοπτική προσφυγής στις κάλπες, με την Κουμουνδούρου να προσπαθεί, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, να βάλει φρένο σε τοποθετήσεις που δημιουργούν τουλάχιστον ερωτήματα για το εάν υπάρχει σαφής και συγκροτημένη άποψη. Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επιδιώκει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέπτεται τη Δευτέρα την Αθήνα.

Ο κ. Παν. Λαφαζάνης, επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έσπευσε χθες να δώσει τον δικό του τόνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος για την προ ημερών τοποθέτηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε (ΣΚΑΪ) «απαράδεκτη» τη θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς. «Κάθε χώρα που είναι δημοκρατική, είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Παίρνει υπόψη της το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αποφασίζει με βάση το δικό της συμφέρον», δήλωσε εμφατικά και πρόσθεσε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας τόνιζε (MEGA) πως «έχουμε πει, δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Το μεγάλο ομόλογο είναι Ιούλιο και Αύγουστο. Μέχρι τότε θα έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση». Αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει το πρόγραμμα και δεν τον αφορούν οι ημερομηνίες παράτασής του, οι οποίες προκάλεσαν θόρυβο, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε χθες ότι «δεν έχουμε λόγο να συζητήσουμε τα 19 προαπαιτούμενα», «εμείς λέμε ότι αυτά δεν γίνονται. Ελάτε να συζητήσουμε για το χρέος με βάση αυτή τη λογική». Από την πλευρά της Κουμουνδούρου επιχειρήθηκε να υποβαθμισθούν οι αναφορές Λαφαζάνη. «Βεβαίως και υπάρχουν μονομερείς ενέργειες. Και η κυβέρνηση λέει ότι με μονομερείς ενέργειες, χωρίς την έγκριση των δανειστών και εταίρων, κατέθεσε τους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς», ήταν το σχετικό σχόλιο.

Στη δημόσια συζήτηση επανήλθε το σενάριο ενός σχεδίου Β΄ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του οικονομολόγου κ. Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «καμιά προοπτική και κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείεται από την κυβέρνηση για το θέμα του άλλου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και τέσσερα διαφορετικά και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα». Η Κουμουνδούρου περιορίσθηκε να αναφέρει ότι ο κ. Λαπαβίτσας δεν έχει θεσμική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε προταθεί για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά, τελικά, δεν εντάχθηκε σε αυτό. Ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε χθες (Αθήνα 9,84) ότι «αν μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, να υπάρξει λύση όσον αφορά το χρέος, … τότε θα υπάρξει ζήτημα». Εμφανίσθηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες, έπειτα από συνάντηση με την επιτροπή αγώνα για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι όλες οι συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι νόμιμες και αποτελούν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή