Σταματούν τις κινητοποιήσεις οι συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ

Σταματούν τις κινητοποιήσεις οι συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνουν τα μέτωπα του υπουργείου Υγείας με τους παρόχους υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Μετά την αναστολή της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών σε ασφαλισμένους, χθες και οι συμβεβλημένοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις κινητοποιήσεις τους και οι οποίες είχαν ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «υπό το φως των πολιτικών εξελίξεων και με την πίστη ότι ο ΕΟΠΥΥ πήρε το μήνυμα πως δεν μπορούμε να ανεχθούμε περαιτέρω επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση, δεν παρατείνουμε την κινητοποίησή μας». Οι ισχύουσες συμβάσεις των γιατρών λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και η Ενωση προειδοποιεί ότι εφόσον δεν βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση για τη νέα σύμβαση, θα καλέσει το σύνολο των συμβεβλημένων σε μαζική αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Οσον αφορά στο μέτωπο των διαγνωστικών κέντρων, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, σε συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε την πρόθεση να ληφθούν μέτρα ώστε να παραμένει εντός ορίων η δαπάνη και να μη χρειαστεί το 2015 να καταβάλουν οι πάροχοι clawback. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «πρόθεση του υπουργείου είναι, για το έτος 2015, με την επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών, των κατευθυντηρίων οδηγιών και του εξορθολογισμού των τιμών των εξετάσεων να μην καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback)». Επιπλέον, το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στις διαγνωστικές κλινικές να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους εφόσον η δαπάνη υπερβαίνει σε κάποιο ποσοστό τον κλειστό μηνιαίο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σε μία προσπάθεια τακτοποίησης των «ανοικτών θεμάτων» με τους υπευθύνους των διαγνωστικών έχει ξεκινήσει η γνωστοποίηση του «πλαφόν» δαπάνης ανά εργαστήριο και κέντρο για το 2014. Υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα που είχαν εξαγγείλει κινητοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει προς το παρόν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή