Μια ελληνική εταιρεία σφήνα σε κολοσσούς της αγοράς φωτισμού

Μια ελληνική εταιρεία σφήνα σε κολοσσούς της αγοράς φωτισμού

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν το 2012 η χώρα κοιμόταν και ξυπνούσε με τον εφιάλτη του Grexit, κάποιοι έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο και αναζητούσαν επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι κ. Διαμαντής Λέντσιος και Διονύσης Αλυσανδράτος, οι οποίοι αξιοποιώντας την εμπειρία τους σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης επιχειρήσεων (ο πρώτος) και επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Αφρική (ο δεύτερος), αλλά και την επιστημονική τους διορατικότητα, συνέλαβαν την ιδέα της σύστασης μια καινοτόμου επιχείρησης στην αγορά του φωτισμού, που είχε αρχίσει διεθνώς να αλλάζει σελίδα.

H τεχνολογία των LED έκανε δυναμική εμφάνιση, διασφαλίζοντας απόδοση 16 φορές μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως και 70 φορές μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων φθορισμού. «Βασίσαμε την επιχειρηματική μας ιδέα σε μελέτες, όπως αυτή της MecNinsey που εκτιμά ότι η αγορά φωτισμού θα φτάσει το 2020 στα 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και στα 85 δισ. ευρώ σε όλο τον πλανήτη. Για τη χώρα μας η εξέλιξη αυτή σημαίνει μια αγορά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Οραματιστήκαμε λοιπόν μια εταιρεία στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αυτή αγορά, στοχεύοντας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» δηλώνει στην «Κ» ο κ. Λέντσιος, μιλώντας για τη δραστηριότητα της Sirecled Hellas δύο χρόνια περίπου μετά τη σύστασή της. Η ιδέα των κ. Λέντσιου και Αλυσανδράτου, που σήμερα κατέχουν τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα στην εταιρεία, έγινε πραγματικότητα με κεφάλαια της Damma Holdings του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, της Cestis Capital, εταιρεία επιχειρηματικών συμφερόντων του ομίλου Δαυίδ – Λεβέντη και της V+O Communication. Η λειτουργία της εταιρείας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 με την εξαγορά της Sirecled, με έδρα στην πόλη Μοντένα της Β. Ιταλίας, η οποία κατέχει πολυετή τεχνογνωσία στην έρευνα και ανάπτυξη, τον σχεδιασμό φωτιστικών συστημάτων με τεχνολογία LED καθώς και δική της μονάδα παραγωγής.

Η ιταλική εταιρεία αποτελεί σήμερα 100% θυγατρική της Sirecled Hellas και σε αυτή παράγονται τα προϊόντα της. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει και η γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς τον Φεβρουάριο ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον κ. Λέντσιο, το εργοστάσιο της εταιρείας σε μια έκταση 3.000 τ.μ. στο Κρυονέρι Αττικής. «Η μετάβαση στους λαμπτήρες LED είναι μονόδρομος. Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που παρέχει ποιότητα και υψηλή απόδοση επένδυσης για τις επιχειρήσεις και έχει υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο» τονίζει ο κ. Λέντσιος και επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαία η απονομή του βραβείου Νομπέλ Φυσικής από τη Σουηδική Ακαδημία για το 2014 στους Ισάμου Ακασάκι, Χιρόσι Αμάνο και Σούτζι Νακαμούρα για την ανακάλυψη διόδων εκπομπής μπλε φωτός, η οποία επέτρεψε την παραγωγή πηγών LED που εκπέμπουν το φιλικότερο προς το περιβάλλον έντονο λευκό φως. Στο ερώτημα, πώς θα ανταγωνιστεί μια μικρή ελληνική εταιρεία πολυεθνικούς κολοσσούς στην αγορά του φωτισμού, όπως η Philips και η Osram, ο κ. Λέντσιος απαντά: «Οι λαμπτήρες LED είναι μονόδρομος τουλάχιστον για μια 30ετία μέχρι να ανακαλυφθεί μια πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Οπως ακριβώς ήταν για τα προηγούμενα 30 χρόνια οι λαμπτήρες φθορίου και νωρίτερα οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποσβέσουν τις επενδύσεις που έκαναν στους λαμπτήρες της προηγούμενης τεχνολογίας για να επενδύσουν στην παραγωγή LED. Η υστέρηση αυτή αφήνει περιθώρια δραστηριοποίησης και ανάπτυξης σε εταιρείες σαν τη δική μας».

Αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών

Στο διάστημα της δραστηριοποίησής της η Sirecled Hellas έχει αναπτύξει προϊόντα που καλύπτουν ευρεία γκάμα εφαρμογών φωτισμού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς επαγγελματικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με συστήματα LED στο εργοστάσιο παραγωγής της CoCa Cola Tρία Εψιλον στο Σχηματάρι Αττικής. «Το έργο βελτίωσε δραστικά την ενεργειακή απόδοση της μονάδας, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία αγγίζει το 80%» αναφέρει ο κ. Λέντσιος και προαναγγέλλει στην «Κ» την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και την παράδοση του έργου με το «κλειδί στο χέρι». Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει επίσης 1.000 φωτιστικά στους δρόμους του Δήμου Διονύσου, ενώ έχει συνεργασίες με σειρά μεγάλων εταιρειών. Ο κ. Λέντσιος αποκαλύπτει στην «Κ» ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική για την αντικατάσταση των συστημάτων φωτισμού της με συστήματα LED στις εγκαταστάσεις της σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή