Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό

Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εφιάλτης που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός το 2012 πλανάται και πάλι πάνω από τον τουριστικό ουρανό της Ελλάδας για την προσεχή σεζόν, με κύρια αιτία και πάλι το ασταθές πολιτικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, παρατηρείται τάση μείωσης του ρυθμού εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων για τη σεζόν του 2015. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς των συνεδρίων σημειώνουν ότι καταγράφονται και μεμονωμένα περιστατικά ακυρώσεων, κυρίως συνεδριακών εκδηλώσεων, που απέφυγαν τον ελληνικό προορισμό για του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός συνεδρίου με 350 άτομα από τη Γαλλία, το οποίο επρόκειτο να διοργανωθεί την άνοιξη του 2015 στην Ελλάδα. Οι διοργανωτές κατηύθυναν τελικά το συνέδριο στην Ισπανία, καθώς δεν ήθελαν να δώσουν προκαταβολές υπό τον φόβο, όπως ανέφεραν, χρηματοοικονομικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Εξάλλου, εκπρόσωποι ξένων tour operators μεταφέρουν σε ξενοδόχους της χώρας τον προβληματισμό τους σε σχέση με μία πιθανή απώλεια των προκαταβολών τους ως αλυσιδωτή αντίδραση κλυδωνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της οικονομίας λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Επίσης, οι ξενοδόχοι δέχονται από τους ξένους εκπροσώπους των τουριστικών οργανισμών ερωτήματα παρόμοια με αυτά του 2012, όταν είχε καλλιεργηθεί μία πολύ αρνητική φημολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα διεθνή Μέσα και είχε προβληθεί το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη πριν και κατά τη διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Στα παραπάνω, διακινείται από τους ξένους και το έσχατο σενάριο να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, μία εξέλιξη που αν συμβεί, όπως μεταφέρουν, στους Ελληνες ξενοδόχους, θα επηρεάσει τις προκαταβολές τους. Από την άλλη, με αφορμή την πολιτική ρευστότητα και πιθανά σενάρια που μπορεί να ανακινηθούν αμφισβήτησης της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, διατυπώνονται φόβοι για το μέλλον των τουριστικών επενδύσεων. Πολιτική παρέμβαση για τις τελευταίες εξελίξεις έκανε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή