Η ψήφος των εγκλείστων της Χ.Α.

Η ψήφος των εγκλείστων της Χ.Α.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που συνδέονται με την επικείμενη προεδρική εκλογή, προστίθεται εκ των πραγμάτων και εκείνο που αφορά την παρουσία ή μη στη Βουλή των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, αν μπορούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απασχολεί ήδη τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται επτά βουλευτές της Χ.Α., μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της, Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι εκείνος που με διάταξή του θα πει το «ναι» ή το «όχι», ενόψει των τριών ψηφοφοριών. Ανάλογη εισαγγελική διάταξη αναμένεται να εκδοθεί και για τον βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, που είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α., ωστόσο έχει διαχωρίσει τη θέση του και δηλώνει ανεξάρτητος. Γι’ αυτόν απόφαση θα λάβει ο εισαγγελέας Ναυπλίου μια και κρατείται στις εκεί φυλακές. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τον Στάθη Μπούκουρα, δεν αποκλείεται ώς την έναρξη των ψηφοφοριών για τη Βουλή να έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας, όπου εκκρεμεί αίτησή του για αποφυλάκιση με όρους. Η εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο είναι θετική για αποφυλάκιση με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Σε ό,τι αφορά τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αρμόδιος εισαγγελέας Νικόλαος Ποιμενίδης αναμένεται να σταθμίσει για την απόφασή του κρίσιμες παραμέτρους αξιολογώντας την πολιτειακή σημασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο εισαγγελέας θα αποφανθεί τις προσεχείς ημέρες και πάντως πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει οριστεί στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν είχαν χορηγήσει άδεια στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό βουλευτές της Χ.Α για να παραστούν και να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πρόσφατα, για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δεν θεωρείται προηγούμενο. Αλλωστε το γεγονός ότι η προεδρική εκλογή θεωρείται από τις εισαγγελικές αρχές μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι το στοιχείο που τελικά θα καθορίσει και την απόφασή τους για το αν τελικά οι έγκλειστοι θα παραστούν και θα ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο.

Πάντως μέχρι σήμερα οι άδειες που έχουν δοθεί για παρουσία των εγκλείστων στη Βουλή αφορούσαν μόνο τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των εισαγγελικών αρχών αφορά μόνον τους έγκλειστους βουλευτές -συνολικά οκτώ μαζί με τον Στάθη Μπούκουρα- και όχι τους λοιπούς της Χ.Α. που είναι υπόδικοι, αλλά βρίσκονται εκτός φυλακών με διάφορους περιοριστικούς όρους. Πολλοί από αυτούς έχουν απαγορεύσεις για συμμετοχή σε δραστηριότητες της Χ.Α., όχι όμως και για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπου μετέχει το κόμμα τους, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή