Με τρεις νεκρούς έληξε η ομηρία σε καφέ στο Σίδνεϊ

Με τρεις νεκρούς έληξε η ομηρία σε καφέ στο Σίδνεϊ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Με βροχή από σφαίρες έληξε χθες τα ξημερώματα ώρα Αυστραλίας η δεκαεξάωρη ομηρία δεκάδων ατόμων σε καφετέρια στην οικονομική καρδιά του Σίδνεϊ. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν ο 49χρονος Ιρανός σουνίτης Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος χρησιμοποίησε ισλαμική σημαία και τζιχαντιστικές αναφορές. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Μονίς έδρασε μόνος του, χωρίς να έχει σχέσεις με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μονίς διατύπωσε κάποια αιτήματα, τα οποία δεν δημοσιεύθηκαν κατ’ εντολήν της αστυνομίας. Το 2012 ο Μονίς είχε καταδικαστεί για την αποστολή απειλητικών σημειωμάτων στις οικογένειες Αυστραλών, μέλη των οποίων είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, ήταν υπόδικος ως συνεργός για τον φόνο της πρώην γυναίκας του και αντιμετώπιζε πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Η ομηρία εργαζομένων και πελατών του καφέ Lindt στον πεζόδρομο Μαρίν, δίπλα σε κυβερνητικά κτίρια και σε κεντρικά γραφεία τραπεζών, οδήγησε στην εκκένωση πολυσύχναστων δρόμων.

Οι παράπλευρες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η βίαιη συμπεριφορά ενός ατόμου για μια ολόκληρη κοινότητα στάθηκε αφορμή για μια ιδιαίτερη εκστρατεία αλληλεγγύης. Κάποιοι χρήστες αυστραλιανών μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρθηκαν να συνοδεύσουν οποιονδήποτε θεωρούσε ότι απειλείται στα μέσα μεταφοράς. Η Ρέιτσελ Τζέικομπς, κάτοικος Σίδνεϊ, έγραψε στο Facebook ότι είδε μια γυναίκα να βγάζει από φόβο τη μαντίλα της και προσφέρθηκε να περπατήσει πλάι της. Ετσι γεννήθηκε η εκστρατεία #IllRideWithYou, με ανθρώπους να προσφέρονται να περπατήσουν ή να μετακινηθούν με τα μέσα μεταφοράς πλάι σε όσους ή όσες θεωρούν ότι απειλούνται. Η ομηρία στο καφέ Lindt διήρκεσε 16 ώρες, επαρκής χρόνος ώστε η κάτοικος Μελβούρνης Κρίστεν Μπότσμα να τυπώσει αυτοκόλλητο με το μήνυμα #IllRideWithYou (θα έρθω μαζί σου) και να το κολλήσει στην τσάντα της. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι πρέπει να φροντίζουμε τους δικούς μας», είπε. «Και αυτή η κατάσταση διεύρυνε τον ορισμό τού ποιοι είναι οι δικοί μας».

Ο Αυστραλός επίτροπος κατά των διακρίσεων, Τιμ Σαουθφομασάνε, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την εκστρατεία. «Ας μην αφήσουμε τον φόβο, το μίσος και τον διχασμό να θριαμβεύσει», είπε.

Νωρίτερα, η αντιισλαμική «Λέγκα για την Αμυνα της Αυστραλίας» έγραψε: «Εδώ είναι παιδιά. Να η εγχώρια ισλαμική τρομοκρατία στην πίσω αυλή μας. Μας την έφεραν διαδοχικές αυστραλιανές κυβερνήσεις και οι ψηφοφόροι τους, που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου».

Πάνω από 40 μουσουλμανικές οργανώσεις καταδίκασαν τις ενέργειες του Μονίς, με ανακοίνωση που «απορρίπτει κάθε προσπάθεια να αφαιρεθεί η αθώα ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου ή να ενσταλαχθούν φόβος και τρομοκρατία στις καρδιές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή