Προειδοποίηση Στουρνάρα για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας

Προειδοποίηση Στουρνάρα για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον μεγάλο κίνδυνο «μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας» προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «είτε ως αποδιοπομπαίος τράγος είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ». Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, που πιστεύουν στην Ευρώπη, να συνεννοηθούν για το καλό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις». Ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε σε συνεργάτες του ότι υπάρχουν κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη που θέλουν να αντιμετωπιστεί με μεγάλη αυστηρότητα η Ελλάδα σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανατροπής των συμφωνηθέντων. Με αυτό τον τρόπο θα στείλουν ένα μήνυμα σε άλλα κόμματα που έχουν παρόμοιες θέσεις, όπως οι Podemos στην Ισπανία. «Δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, να βλέπω τη χώρα να παρακαλάει και να σέρνεται γονυπετής», έλεγε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν καλά τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής προέδρου. «Από την προηγούμενη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους».

Ο διοικητής της ΤτΕ αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας, υπογράμμισε ότι για την οριστική έξοδο από την κρίση προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε».

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε με έμφαση, «οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος». Τα προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τον διοικητή, οφείλονται στην άνοδο των επιτοκίων που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα και την αδυναμία της χώρας να δανειστεί από τις αγορές.

«Θα ήθελα, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή