28,5 δισ. τα δάνεια σε καθυστέρηση 6.000 επιχειρήσεων

28,5 δισ. τα δάνεια σε καθυστέρηση 6.000 επιχειρήσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 28,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια σε καθυστέρηση, 6.000 επιχειρήσεων, από τα οποία τα μισά περίπου επιμερίζονται σε μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις. Αυτό διαπιστώνει η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα χαρακτηριστικά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία εμφανίζουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και σε μικρό αριθμό πιστούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των δανείων σε καθυστέρηση αφορά περίπου 800 επιχειρήσεις, οι οποίες χρωστούν σε δύο τουλάχιστον τράπεζες και έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ύψους 11 δισ. ευρώ. Από τις 800 επιχειρήσεις πιστούχους, ορισμένες χρωστούν και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα το ήμισυ των δανείων σε καθυστέρηση, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ, κατανέμεται σε μερικές εκατοντάδες πιστούχους, με το μισό περίπου αυτών να συγκεντρώνεται σε έξι κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, σε σύνολο 88 κλάδων της οικονομίας. Οπως προκύπτει από την ανάλυση μεταξύ των κλάδων με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης πιστούχων είναι οι υδατοκαλλιέργειες, οι χημικές βιομηχανίες, οι φαρμακοβιομηχανίες, η κλωστοϋφαντουργία και ακολουθούν οι κατασκευές και άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Ο υπερδανεισμός συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι κατασκευές κτιρίων, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών ή η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, όπως επίσης και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης σε συγκεκριμένους πιστωτές, διευκολύνει σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, την αναδιάρθρωσή τους και την ευκολότερη διαχείρισή τους από την πλευρά των τραπεζών. Προϋπόθεση, όπως σημειώνει, είναι οι τράπεζες να έχουν το κατάλληλο θεσμικό και πτωχευτικό πλαίσιο, που θα απλοποιεί και θα επιταχύνει λύσεις σε προδικαστικό και δικαστικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, επιτρέπει την αναδιάρθρωση τόσο των δανείων ΜμΕ με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ όσο και των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Η ΤτΕ επισημαίνει την επιδείνωση των καθυστερήσεων σε κλάδους με ήδη υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του προβλήματος στους κλάδους αυτούς, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε υγιείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, 30 κλάδοι που έχουν απορροφήσει το 23% της τραπεζικής χρηματοδότησης του δείγματος εμφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων μεταξύ 38% και 91% και 28 κλάδοι, που έχουν απορροφήσει το 58% της χρηματοδότησης, εμφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων μεταξύ 21% και 37%. Στον αντίποδα είναι 30 κλάδοι που έχουν απορροφήσει το υπόλοιπο 19% της χρηματοδότησης και εμφανίζουν δείκτη καθυστερήσεων από 0% έως 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή