Η Χαμάς εκτός λίστας τρομοκρατών

Η Χαμάς εκτός λίστας τρομοκρατών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη Τετάρτη» ήταν η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες τρία σοβαρά πλήγματα, που υπογραμμίζουν την εντεινόμενη διεθνή της απομόνωση.

Το Γενικό Δικαστήριο -ο δεύτερος σε ισχύ δικαστικός θεσμός της Ε.Ε.- αποφάσισε χθες να αφαιρέσει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τον κατάλογο των δικτύων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Γενικού Δικαστηρίου, η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βασίστηκε σε ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης και όχι σε τεκμηριωμένη έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες της ισλαμικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση είναι δυνατόν να προσβληθεί στον ανώτατο δικαστικό θεσμό της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ηδη, η Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., δήλωσε ότι η απόφαση «βασίστηκε σε διαδικαστικά επιχειρήματα» και ότι η Ενωση θα συνεχίσει επί του παρόντος να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ασκεί εκ των πραγμάτων ισχυρή πίεση στο Ισραήλ και δεν είναι άσχετη με πρόσφατες, ανησυχητικές εξελίξεις, όπως η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να προωθήσει νόμο που θα κατοχυρώνει τον «εβραϊκό χαρακτήρα» του κράτους του Ισραήλ και ο θάνατος του Παλαιστίνιου υπουργού Ζιάντ Αμπού Εϊν στη διάρκεια καταστολής ειρηνικής διαδήλωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «κατ’ αρχήν» αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους. Την πρωτοβουλία για την εν λόγω απόφαση είχε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με το σκεπτικό ότι η εποικιστική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου απειλεί να εξαλείψει κάθε ελπίδα για τη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε, με ψήφους 498 έναντι 88, μετριάστηκε ύστερα από παρεμβάσεις των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους συναρτάται με «την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών». Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ ανάλογες (μη δεσμευτικές) αποφάσεις έχουν λάβει τα κοινοβούλια της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας.

Το τρίτο πλήγμα για το Ισραήλ ήρθε από τη Διάσκεψη της Γενεύης, η οποία ενέκρινε διακήρυξη που καταδικάζει με δριμύτατο τρόπο τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τονίζει ότι πρέπει να προσαχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη όσοι αξιωματούχοι ευθύνονται για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου», αναφορικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Πρόταση Παλαιστινίων

Σε μια έντονα επιθετική δήλωσή του, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη, στο έδαφος της οποίας έξι εκατομμύρια Εβραίοι σφαγιάστηκαν (στο Ολοκαύτωμα), που δεν έμαθαν τίποτα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα προστατέψει τον εαυτό της από «τις δυνάμεις του τρόμου και της υποκρισίας».

Χθες το βράδυ, οι Παλαιστίνιοι επρόκειτο να καταθέσουν στο Σ.Α. του ΟΗΕ πρόταση για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής εντός δύο ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή