Πλήγμα για Πούτιν η κατάρρευση του ρουβλίου

Πλήγμα για Πούτιν η κατάρρευση του ρουβλίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Ρωσία παραμένει στη δίνη μιας πραγματικής οικονομικής καταιγίδας, με το ρούβλι να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του και την κεντρική τράπεζα να επιστρατεύει όσα μέσα διαθέτει για να την ανακόψει, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σπεύδει να θυμίσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να αρθούν μόλις αλλάξει στάση στη διελκυστίνδα με τη Δύση και προχωρήσει σε κινήσεις που θα μειώσουν την ένταση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή κι ενώ η ρωσική οικονομία οδεύει προς ύφεση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας ενδέχεται να υπερβεί το 5% το 2015, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν κλονισμό της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου. Το Reuters επισημαίνει πως η νομισματική κρίση συνεπάγεται αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, απώλεια αξιοπιστίας για την κεντρική τράπεζα και κλονισμό δύο εκ των πυλώνων της δημοτικότητας του Πούτιν: την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία.

Οπως τονίζει ο Νίκολας Σπίρο, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy του Λονδίνου, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα οικονομικά δεδομένα θα αρχίσουν να επηρεάζουν την πολιτική». Την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο αναμένεται να εντείνει η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να υπογράψει μέσα στην εβδομάδα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα περιμένει να προχωρήσει συντονισμένα με τους εταίρους του στην Ευρώπη. Επικαλούμενος, όμως, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που παραμένουν στα 416 δισ. δολάρια, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε χθες σε τηλεδιάσκεψή του με κορυφαίους επιχειρηματίες της Ρωσίας ότι η Ρωσία «διαθέτει τους πόρους για να επιτύχει όσους οικονομικούς στόχους έχει θέσει».

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη πτώση του ρουβλίου, που χθες το πρωί ανέκαμψε ελαφρώς για να διολισθήσει αργότερα στα 85 ρούβλια στο ευρώ, οι Financial Times υποστηρίζουν πως οι επενδυτές εξέλαβαν τη θεαματική εκτίναξη των επιτοκίων στο 17% ως κίνηση πανικού από μέρους της Τράπεζας της Ρωσίας και συνέχισαν τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού νομίσματος. Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, σε αντίθεση με τις εικόνες πανικού που επικρατούσαν στη Ρωσία στην κρίση του 1998, δεν έχουν εμφανισθεί ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος ούτε μαζικές αγορές τροφίμων.

Ζημίες PIMCO από ομόλογα

Οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία αρχίζουν να μεταφέρονται σε όλες τις διεθνείς αγορές αξιών και κεφαλαίου. Ηδη το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ομόλογα, η PIMCO, αντιμετωπίζει αυξανόμενες ζημίες από τις τοποθετήσεις του σε ρωσικά ομόλογα. Το fund αναδυόμενων αγορών της PIMCO με κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. δολαρίων έχει υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα, καθώς είχε τοποθετήσεις σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα της Ρωσίας που στα τέλη Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 803 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 21% του συνόλου του ενεργητικού της PIMCO. Το κεφάλαιο σημείωσε απώλειες 7,9% τον Νοέμβριο προτού ακόμη κλιμακωθεί η κρίση της Ρωσίας. Εξάλλου, σχεδόν όλα τα συμβόλαια option υπέρ του ρουβλίου που είναι εισηγμένα στην αγορά των ΗΠΑ δεν έχουν πλέον καμία αξία, ενώ σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο οι διαπραγματευτές ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι δεν δέχονται πια εντολές επί του ρωσικού νομίσματος. Στον αντίποδα το Alden Global Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. δολαρίων έχει αντλήσει κέρδη στοιχηματίζοντας στην πτώση του ρουβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή