Προς διάλυση η σύμβαση για το μετρό

Προς διάλυση η σύμβαση για το μετρό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάλυση της σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης ζήτησε χθες η ανάδοχος κοινοπραξία. Με εξώδικο, που έφθασε στα γραφεία της Αττικό Μετρό χθες το απόγευμα, ο εργολάβος επικαλείται τη διαιτητική απόφαση και ζητεί να εγκαταλείψει το έργο. Η Αττικό Μετρό θα υποστηρίξει την παραμονή του στο έργο, αντιπροτείνοντας την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για τις επιπρόσθετες εργασίες στο υπολειπόμενο έργο. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή ανοίγει πλήθος θεμάτων γύρω από την «επόμενη ημέρα».

Το περιεχόμενο της επιστολής της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ, Ansaldo, Ansalsobreda, Impregilo, Seli) δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ανάδοχος επικαλείται τη διαιτητική απόφαση, με την οποία το έργο έμεινε χωρίς εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι επιλογές, πλέον, είναι δύο: είτε η Αττικό Μετρό αποδέχεται την αίτηση της κοινοπραξίας, τον αποζημιώνει για τις εκτελεσθείσες εργασίες και προχωρά στην επιμέτρηση του υπολοίπου για να προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Είτε δεν την κάνει αποδεκτή, προτείνοντας συναινετική λύση για τη συνέχιση του έργου. «Η Αττικό Μετρό θέλει τη συνέχιση του έργου μέσα από νόμιμες διαδικασίες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Τσίτουρας. «Δεν θα δεχθούμε συζήτηση για τα θέματα που έχουν ήδη παραπεμφθεί σε διαιτησία. Μπορούμε να συζητήσουμε με την κοινοπραξία για πιθανές διαφοροποιήσεις στο υπολειπόμενο έργο, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν με συμπληρωματική σύμβαση». Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, η Αττικό Μετρό θα δεχθεί να καλύψει μόνο ό,τι θεωρεί πως ο ανάδοχος δικαιούται, όπως τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών, το κόστος της προσθήκης του σταθμού «Βενιζέλου» σε δεύτερη φάση, την επέκταση ασφαλιστηρίων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι ο ανάδοχος βγαίνει κερδισμένος. Η εμπειρία δείχνει ότι το Δημόσιο δεν δικαιώνεται σχεδόν ποτέ στα θέματα που παραπέμπει σε διαιτησία, επομένως ο ανάδοχος έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα αποσπάσει σημαντικό μέρος των 300 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ως αποζημίωση. Κατόπιν, αν το έργο τερματιστεί, θα διεκδικήσει τις εργασίες που δεν έχει πληρωθεί, συν το 5% της σύμβασης (άρθρο 47.2 της αρχικής σύμβασης). Αν το έργο συνεχιστεί, τότε θα πληρωθεί περισσότερα από τα 969 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία ενάντια στον ανάδοχο, παρότι υποστηρίζει ότι έχει σημαντική ευθύνη για το πολύ χαμηλό ποσοστό προόδου του έργου (38-39%).

Η ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι οι εξελίξεις έρχονται την ίδια ημέρα με την έγκριση από το ΚΑΣ της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης του 85% των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου». Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στον δήμο και την Αττικό Μετρό, χωρίς ωστόσο να αποτελεί σημαντική αιτία για το ναυάγιο του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή