«Θύματα» της οικονομικής κρίσης οι καρκινοπαθείς

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης οι καρκινοπαθείς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό αντιμετωπίζει ένας στους τρεις καρκινοπαθείς στη χώρα μας, ενώ ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να ακολουθήσει εγκαίρως τη φαρμακευτική αγωγή, με επιπτώσεις στην υγεία του.

Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς, το 68% των οποίων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του σε είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτά είναι τα βασικά αποτελέσματα έρευνας σε δείγμα 426 ασθενών με καρκίνο που διεξήγαγε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπ. Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συλλόγου «Δικαίωμά μου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, αν και η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη (89,3%), εντούτοις, καταγράφονται εμπόδια στην πρόσβασή τους στον γιατρό σε ποσοστό 30,5% και στη θεραπεία σε ποσοστό 25,4%. Με δεδομένο ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθείται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθεται εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης.

Σε ότι αφορά τη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο αναφέρονται η δυσκολία εύρεσης του φαρμάκου, και η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από ιατρό δημόσιου νοσοκομείου. Το 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση σε θεραπεία, δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση λήψης της σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού. Από αυτούς, σχεδόν όλοι (96,3%) δήλωσαν πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους λόγω της καθυστέρησης.

Τέλος, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης. Οι μισοί εξ΄αυτών μάλιστα παραδέχονται ότι έχουν ζητήσει δανεικά από συγγενείς, φίλους και γνωστούς για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή