Αλ. Τσίπρας: Η κινδυνολογία έπεσε στο κενό

Αλ. Τσίπρας: Η κινδυνολογία έπεσε στο κενό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ που η ίδια είχε θέσει για το προσδοκώμενο της πρώτης ψηφοφορίας», ήταν το πρώτο σχόλιο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής διαδικασίας για την προεδρική εκλογή. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έσπευσε, λίγο αργότερα, να διατυπώσει την εκτίμηση πως η χώρα οδεύει προς εκλογές. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια ημέρα γιατί η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Τη διέξοδο θα δώσουν ο λαός και η δημοκρατία», δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή.

Κατά την ανάλυση της Κουμουνδούρου, το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι 160 ψήφοι που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα δεν δημιουργούν δυναμική για ανατροπή της εικόνας στις επόμενες ψηφοφορίες. Ακόμα και πριν από την ψηφοφορία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωναν την εκτίμηση πως, εφόσον συγκεντρωθούν έως και 163 ψήφοι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν οι υπολειπόμενες μέχρι τις 180. Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τούς έκανε να μιλούν για σχεδόν αδύνατο, πλέον, στόχο. Οπως ανέφεραν, μάλιστα, ουσιαστικά καταβαραθρώθηκε η προσπάθεια του τελευταίου διημέρου από κυβερνητικής πλευράς να αφαιρεθεί το πολιτικό περιεχόμενο από την προεδρική εκλογή, να προβληθεί ως μια θεσμική διαδικασία ανεξάρτητη από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει ορισμένες «εφεδρείες», όπως τις ονομάζουν, έχει δηλαδή εξασφαλίσει τη θετική ψήφο κάποιων βουλευτών που χθες δήλωσαν «παρών», την οποία σκοπεύει να ενεργοποιήσει στη δεύτερη ψηφοφορία, για να φανεί ότι υπάρχει μετατόπιση βουλευτών προς το «ναι». Θεωρούν, ωστόσο, ότι αυτός ο σχεδιασμός θα είχε κάποιο νόημα εάν η αφετηρία που κατεγράφη χθες ήταν διαφορετική, πλησίαζε τις 165 ψήφους. Οπως αναφέρουν, ακόμη και αν ενεργοποιηθούν οι όποιες «εφεδρείες» τώρα, δεν θα αρκέσει αυτό για να δημιουργήσει ρεύμα αλλαγής ψήφου. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν τις επόμενες κινήσεις, καθώς πιστεύουν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει πιεστικά για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από κυβερνητικής πλευράς. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής του υποψηφίου, σπεύδουν, ωστόσο, να τονίσουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημοσίως περί του αντιθέτου. Δεν αποκλείουν, επίσης, να υπάρξουν πιέσεις για άμεση ενεργοποίηση του σεναρίου μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως με συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. Στον ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν εκ των προτέρων να διακηρύξουν ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι κάλπες είναι μονόδρομος.

Αναφορικά με την απουσία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Χατζησοφιά από τη χθεσινή ψηφοφορία, η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε ότι απουσίαζε σε κομματική αποστολή στη Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή