Προβληματισμός στο Περιστύλιο της Βουλής

Προβληματισμός στο Περιστύλιο της Βουλής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός, αν όχι κατήφεια, ακολούθησε το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί η εκλογή», δήλωνε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος κ. Σπ. Λυκούδης, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι αν και είναι νωρίς, «περίμενα να πάμε καλύτερα». Στο ίδιο κλίμα, υπουργοί και βουλευτές στην πλειονότητά τους μιλούσαν για «οριακά διαχειρίσιμο αποτέλεσμα», που πιθανότατα οδηγεί στις κάλπες, ενώ κάποιοι σημείωναν ότι ίσως ήρθε η ώρα να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Τη θέση αυτή έχουν εκφράσει δημοσίως από τη Ν.Δ. ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος, αλλά και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές, θεωρώντας αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών που «δεν ανελήφθησαν έως τώρα».

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, το χθεσινοβραδινό τουίτ του κ. Ευάγγ. Αντώναρου ότι «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διεργασίες για τις οποίες οι περισσότεροι θα τρίβουν τα μάτια τους. Είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη». Καραμανλικοί βουλευτές δήλωναν άγνοια για το τι μπορεί να εννοεί ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμιζαν πως ο Κ. Καραμανλής στηρίζει ενεργά και στην πράξη την προσπάθεια για την εκλογή του κ. Στ. Δήμα. Εξέφραζαν, πάντως, ερωτήματα για το αν πραγματικά θέλει η Ν.Δ. να εξασφαλίσει τους 180.

Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης, κάποιοι έλεγαν χθες το βράδυ ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει περιθώρια συναίνεσης με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Για την ανάγκη ανάληψης ανάλογης πρωτοβουλίας μιλούσε χθες και η πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών που κρατούν στάση αναμονής. Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως ο κ. Π. Τατσόπουλος ο οποίος το εξέφρασε και δημόσια, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να απεγκλωβιστούν δυνάμεις είναι να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση στην εκλογή Προέδρου και στη συνταγματική αναθεώρηση, με ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

«Για να ψηφίσω Πρόεδρο πρέπει να τηρηθούν τρεις προϋποθέσεις: κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμός ημερομηνίας εκλογών», δήλωσε ο ανεξάρτητος κ. Γ. Κουράκος. Μία μικρότερη ομάδα εξ αυτών (περίπου τρεις) θεωρούν ότι αρκεί μία δέσμευση εκ μέρους του πρωθυπουργού. «Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν όσοι δεν έχουν επιλογές», σχολίαζε, πάντως, χθες στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

«Εχουμε δρόμο ακόμη, ο αγώνας ήταν προκριματικός», ανέφεραν εξάλλου επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, παραδεχόμενοι πάντως ότι πρόκειται για ανηφορικό και δύσκολο δρόμο.

Καλή δύναμη στους δημοσιογράφους ενόψει εκλογών εύχονταν από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη νευρικότητα επικρατούσε χθες τόσο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και μεταξύ των συναδέλφων τους από τη ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη η σπουδή του κ. Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την αίθουσα πριν ακόμη ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή