20 ψήφοι για Πρόεδρο ή εκλογές

20 ψήφοι για Πρόεδρο ή εκλογές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η ψήφος είκοσι βουλευτών προσδιορίζει από χθες το βράδυ την απόσταση που χωρίζει το Κοινοβούλιο από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή τη χώρα από τις πρόωρες εκλογές.

Η προταθείσα από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα συγκέντρωσε μόλις πέντε περισσότερες της κυβερνώσας πλειοψηφίας ψήφους: 160 δήλωσαν πως επιλέγουν τον κ. Δήμα, 135 είπαν «παρών», ενώ υπήρξαν και πέντε απουσίες. Ως γνωστόν, τόσο κατά τη χθεσινή, όσο και στην επόμενη, δεύτερη διαδικασία που προσδιορίστηκε για τη 12η μεσημβρινή της προσεχούς Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, απαιτούνται βάσει Συντάγματος 200 ψήφοι προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς άπαντες εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένων των σημερινών συνθηκών μοιάζει αδύνατη, η πιο κρίσιμη μέρα θα είναι εκείνη της τρίτης ψηφοφορίας, στις 29 Δεκεμβρίου, όταν και θα χρειάζονται, πλέον, 180 θετικές ψήφοι.

Το χθεσινό αποτέλεσμα κρίθηκε από στελέχη κυρίως της γαλάζιας πλειοψηφίας ως «κατώτερο των προσδοκιών». Οι περισσότεροι στο περιστύλιο, αν και εμφανώς προβληματισμένοι, έσπευδαν να σημειώσουν ότι μπορεί να χάθηκε η μάχη, αλλά υπάρχουν περιθώρια να κερδηθεί ο πόλεμος. «Δεν είναι απαγορευτικό να επιτευχθεί ο στόχος των 180», ελέχθη. Στα νεοδημοκρατικά «πηγαδάκια» το όνομα που συζητήθηκε περισσότερο ήταν εκείνο του κ. Παν. Μελά: τις προηγούμενες ημέρες είχε προεξοφληθεί η θετική ψήφος του, αλλά η επιλογή του να πει «παρών» την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας αιφνιδίασε. Βεβαίως, ο ίδιος λίγο μετά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες άφησε να εννοηθεί ότι στις επόμενες ψηφοφορίες πιθανότατα θα ψηφίσει υπέρ του κ. Δήμα.

Γι’ αυτές τις επόμενες ψηφοφορίες, προσδοκίες από πλευράς της κυβέρνησης υπάρχουν κατ’ αρχήν για τους απόντες χθες Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασαπίδη (ήταν δικαιολογημένα απών, εξαιτίας σοβαρού προσωπικού ζητήματος), Ευστ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο. Απαντες, πάντως, παραδέχονταν πως σε κάθε περίπτωση οι ψήφοι των ανεξάρτητων δεν αρκούν: Χρειάζονται «ενισχύσεις», λένε χαρακτηριστικά, κοιτάζοντας τόσο προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ όσο και προς εκείνη των ΑΝΕΛ. «Αλλιώς, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ο δρόμος προς τις κάλπες δείχνει ανοιχτός», προσθέτουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι αναλόγως των εξελίξεων κατά τα προσεχή 24ωρα και, κυρίως, μεταξύ της 2ης και της 3ης ψηφοφορίας, είναι πιθανόν να κάνει εκ νέου την εμφάνισή της, ενδεχομένως ενισχυμένη με περισσότερους βουλευτές, η πρόσφατα εκδηλωθείσα πρωτοβουλία των «8» (πέντε ανεξάρτητοι και τρεις της ΔΗΜΑΡ), μέσω της οποίας ζητήθηκε εθνική συνεννόηση για εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της αναθεωρητικής του Συντάγματος διαδικασίας και διενέργεια εκλογών εντός του 2015 – ίσως το φθινόπωρο.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας είναι η σχεδόν «συστημική» συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μοναδική εξαίρεση ο Ηλ. Κασιδιάρης, που πέραν της επιτρεπομένης δήλωσης για τέτοιες περιστάσεις – εν προκειμένω «παρών», ακούστηκε να υβρίζει τον πρωθυπουργό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή