Γιορτές χωρίς επικουρικές κινδύνεψαν να κάνουν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ

Γιορτές χωρίς επικουρικές κινδύνεψαν να κάνουν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις στους 1.070.000 συνταξιούχους του βρέθηκε το ενιαίο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ) αποφάσισε να προχωρήσει δικαστικά στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, μέχρι του ύψους των 50 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, που στο τέλος του έτους θα εμφανίσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έλλειμμα της τάξης των 188 εκατ. ευρώ, η λογική των εσωτερικών δανείων που συνήθως είναι και αγύριστα, η αδιανόητη γραφειοκρατία που επιδεινώνεται με συνεχείς υπουργικές αποφάσεις και το αλαλούμ που επικρατεί έπειτα από συγχωνεύσεις φορέων και κλάδων, οι οποίοι όμως διατηρούν τη διοικητική τους αυτοτέλεια, παραλίγο να στοιχίσει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους την επικουρική τους σύνταξη μέσα στις γιορτές.

Τα 50 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΑΠΙΤ αφορούν χρέος των κλάδων Σύνταξης και Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το οποίο έχει ενταχθεί υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑ.

Το απίστευτο «μπλέξιμο» ξεκίνησε με τον νόμο 4075 του 2012, όπως εξειδικεύθηκε με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη. Η απόφαση όριζε ότι από 1ης Ιουνίου 2012, η είσπραξη των καταβαλλόμενων από τους εργοδότες ασφαλιστικών εισφορών, ο έλεγχος και η απόδοσή τους στον τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ θα πραγματοποιείται από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΕΑΙΤ.

Η απόφαση ορίζει ότι το ΤΕΑΙΤ, που πλέον έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, θα πρέπει να καταβάλλει στο ΤΑΠΙΤ το 24% επί του συνόλου των εισπραχθεισών εισφορών για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου 2012, καθώς και εισφορές για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2008 έως τις 31 Μαΐου 2012.

Σύμφωνα με την προσφυγή του ΤΑΠΙΤ στη δικαιοσύνη, η οικονομική διαφορά που υπάρχει, ανέρχεται στο ποσό των 50.453.534 ευρώ και αφορά χρέος που προκύπτει από το κλείσιμο των ισολογισμών του Κλάδου Σύνταξης και του Κλάδου Πρόνοιας του τέως ΤΕΑΥΕΚ. Σε έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας γίνεται αναλυτική αναφορά στις εισφορές που οφείλονται από το ΕΤΕΑ, υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ και αφορούν τα εξής χρονικά διαστήματα:

• Για το διάστημα από 1.10.2008 έως 31.12.2008 οφείλονται 15.259.180 ευρώ.

• Για το 2009 οφείλονται 63.391.491 ευρώ.

• Για το 2010 οφείλονται 59.150.355 ευρώ.

• Για το 2011 οφείλονται 50.427.767 ευρώ.

• Για το διάστημα από 1/1/2012 έως 31/5/2012 οφείλονται 19.293.419 ευρώ.

Το σύνολο της οφειλής ανέρχεται στα 207.530.214 ευρώ.

Ο κίνδυνος να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΕΤΕΑ και να μείνουν οι συνταξιούχοι χωρίς επικουρικές συντάξεις μέσα στα Χριστούγεννα, ανάγκασε τη διοίκηση του επικουρικού των μισθωτών να ζητήσει και τελικά να πετύχει αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 542/2014 απόφασή του (Τμήμα Α΄), απέρριψε την αίτηση του τέως ΤΕΑΙΤ και ήδη ΕΤΕΑ κατά του υπουργείου Εργασίας περί ακύρωσης της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

Το ΤΑΠΙΤ στο έγγραφό του ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας προς το ΕΤΕΑ για να επιλυθεί η οικονομική διαφορά. Επισημαίνει δε, ότι προκύπτει και θέμα απώλειας εσόδων του Ταμείου αλλά και ζήτημα ανασφάλιστων εργαζομένων, καθώς από την 1/10/2008 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους του ΤΕΑΙΤ, όσον αφορά την έκδοση καταλογιστικών πράξεων για βεβαίωση οφειλόμενων εισφορών και πρόσθετων τελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή