Ανοιχτά και με τον νόμο τα καταστήματα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

Ανοιχτά και με τον νόμο τα καταστήματα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά και με τη… βούλα θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους που φέτος είναι η 28η Δεκεμβρίου, καθώς κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετική τροπολογία από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα. Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ψηφισθεί σήμερα και επομένως η σχετική διάταξη θα ισχύσει άμεσα.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους θα έχει μόνιμη ισχύ, δηλαδή δεν θεσμοθετείται μόνο για φέτος. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα σε οχτώ από επτά που είχαν θεσπισθεί με τον νόμο 4177/2013.

Με την τροπολογία καταργούνται τα βασιλικά διατάγματα 748/1966 και 750/1971 τα οποία, παρά τις δεκαετίες που είχαν περάσει και τις αλλαγές στο ωράριο, αλλά και στο εμπόριο και τις καταναλωτικές συνήθειες που έχουν επέλθει, παρέμεναν εν ισχύι. Τα συγκεκριμένα νομοθετήματα προέβλεπαν ότι τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του έτους, μόνον εφόσον αυτή συμπίπτει με την 31η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, κάτι που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 4177/2013. Το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών για την ερχόμενη Κυριακή είναι 11 π.μ.-6 μ.μ. ενώ οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα που είναι μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) θα λειτουργήσουν από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Σε αυτήν την Κυριακή και κυρίως στην επόμενη, καθώς τότε θα έχει μπει -σε όσους το δικαιούνται ακόμη- δώρο Χριστουγέννων, προσδοκούν οι έμποροι αύξηση του τζίρου τους. Κι αυτό διότι η προηγούμενη Κυριακή χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω και της καλοκαιρίας που επικράτησε, αλλά όχι από υψηλές πωλήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), μόλις το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι πωλήσεις στις 14 Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Το 63% δήλωσε ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή σημείωσε χαμηλότερο τζίρο με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 75% στις περιπτώσεις των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, μία στις δύο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις εκτίμησε ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή επηρεάζεται αρνητικά, κάτι που σύμφωνα με την ΕΣΕΕ υποκρύπτει την ανησυχία τους ότι με το συγκεκριμένο μέτρο χάνουν ένα μέρος από το μερίδιο της αγοράς.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι μόλις το 3% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας τις Κυριακές. Το 62% των εργοδοτών δηλώνει ότι έχει επωμισθεί το ίδιο την επιπλέον δουλειά, ενώ στο 34% των περιπτώσεων απλώς επεκτείνεται το ωράριο των υφιστάμενων υπαλλήλων. Εάν το εύρημα αυτό επαληθευθεί από επίσημες μετρήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν, τότε ακυρώνεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα της μεταρρύθμισης που έγινε σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή