Η «φοβολογία» ως ιδεολογία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​​​ις τελευταίες ημέρες, η φοβολογία βρίσκεται σε έξαρση από την πλευρά της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να μετατρέψει τον δικό της φόβο για την προσφυγή στις κάλπες και τη διαγραφόμενη λαϊκή ετυμηγορία σε όπλο εκβιασμού και τρομοκράτησης της κοινωνίας, αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή και ανθρώπους της διεθνούς Δεξιάς, είτε πρόκειται για τον κ. Γιουνκέρ, είτε για φερέφωνα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, είτε για μεταλλαγμένους σοσιαλδημοκράτες», έγραψε στη χθεσινή «Αυγή» ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει εντελώς άδικο. Υπάρχει ένα κύμα εκβιαστικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων, που δημιουργούν την αίσθηση πως διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας – χωρίς τον ερωτισμό του ομώνυμου μυθιστορήματος. Από τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα μέχρι πολλά ρεπορτάζ του ξένου Τύπου έχουμε την εντύπωση ότι, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσουν πάνω μας όλες οι κατάρες του φαραώ. Τα ΑΤΜ θα αδειάσουν, η ρευστότητα θα «στεγνώσει», οι επενδυτές θα φύγουν, η χώρα θα αποπεμφθεί από το ευρώ και θα αρχίσουν να στήνονται κρεμάλες για όσους συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για ένα λεπτό όμως. Μήπως είναι συνένοχος και ο ΣΥΡΙΖΑ για όλη αυτήν την κινδυνολογία; Μήπως τροφοδότησε και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτήν τη ρεβανσιστική ρητορική; Για να δούμε τι είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος προαλείφεται για υπουργός Εργασίας σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Επί υπουργίας του Σταύρου Δήμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου ψηφίστηκαν τα μνημονιακά κείμενα για παράδοση της κυριαρχίας της χώρας. Επί υπουργίας του έγινε η εμβάθυνση της εσωτερικής υποτίμησης, που οδήγησε στην περικοπή των συντάξεων», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προειδοποίησε με ειδικό δικαστήριο όσους συμμετείχαν στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οσο για τα σενάρια περί Grexit, ο φίλα προσκείμενος οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας ήταν εκείνος που πρόσφατα κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει plan B για δραχμή. Και αν θεωρήσουμε ότι ο πρώην γκουρού του ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρυνθεί από τις αγκάλες του, υπάρχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που απειλεί με μονομερείς ενέργειες. Αλλά κι αν καταχωρίσουμε τον «Λαφ» στην εσωκομματική αντιπολίτευση, θα έχουμε πάντα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του περί σκηνοθεσίας bank run υπό τις οδηγίες του Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος, οι κύριοι Σταθάκης και Μηλιός δεν πήγαν στο Λονδίνο και είπαν στους επίδοξους επενδυτές ακριβώς όσα δεν ήθελαν να ακούσουν; Δεν έκαναν ό,τι έπρεπε, αν όχι για να τους τρομοκρατήσουν, σίγουρα πάντως για να μην τους καθησυχάσουν; Οι διαμαρτυρίες λοιπόν του θυματοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν κάποια βάση, αλλά το ίδιο το κόμμα της αντιπολίτευσης φρόντισε να αναγάγει τη «φοβολογία» σε εθνική, διακομματική ιδεολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή