Μετά τις γιορτές η δεσμευτική προσφορά των Wind και Vodafone για Forthnet

Μετά τις γιορτές η δεσμευτική προσφορά των Wind και Vodafone για Forthnet

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2015 αναμένονται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της Forthnet. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή, σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due dilligence) της εταιρείας, αλλά ο ίδιος εκτίμησε ότι οποιαδήποτε δεσμευτική προσφορά από την πλευρά των Wind Hellas και Vodafone θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind σημείωσε ότι η υπόθεση της Forthnet έχει καθυστερήσει χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων Wind Hellas και Vodafone. Πρόσθεσε επίσης ότι η στρατηγική που έχει εκπονήσει η εταιρεία του σε συνεργασία με τη Vodafone, για την απόκτηση της Forthnet σε αναλογία 50-50, παραμένει στο ακέραιο, καθώς η αγορά θα πρέπει να συγκεντρωθεί περαιτέρω. Ακόμη, ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η Vodafone δεν έχει ασκήσει ακόμη το δικαίωμα απόκτησης μετοχών Forthnet κυριότητας Wind Hellas (13,25%), έτσι ώστε η συμμετοχή της πρώτης να ανέλθει στο 19,5% της δεύτερης από 6,25% που βρίσκεται σήμερα.

Αναφερόμενος στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Ζαρκαλής είπε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν καλύτερη από την προηγούμενη, με την έννοια ότι μειώθηκε ο ρυθμός υποχώρησης των εσόδων. «Φέτος αναμένουμε μείωση (της αγοράς) περίπου 5% έναντι 18% που υποχώρησε στη διάρκεια του 2013», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind Hellas φάνηκε να αντιπαρέρχεται τα σενάρια επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της πολιτικής ρευστότητας. «Το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης ή και ανάπτυξης (της αγοράς κινητής τηλεφωνίας), εκτός και εάν συμβεί κάτι δραματικό. Ομως, ούτε εμείς ούτε οι μέτοχοί μας πιστεύουν κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Ζαρκαλής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμη και αν υπάρξει μια πολιτική αλλαγή, η δυναμική δεν θα χαθεί.

Προς επίρρωση όλων αυτών, ο πρόεδρος της Wind ανέφερε ότι η εταιρεία του δεν σταματά το επενδυτικό πρόγραμμά της είτε αυτό αφορά την ανάπτυξη νέων δικτύων 4ης γενιάς (4G) είτε την περαιτέρω επέκτασή της μέσω της Forthnet. Σημείωσε την επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία του αποκτώντας τον περασμένο Οκτώβριο άδειες και συχνότητες ραδιοφάσματος. Επισήμανε ακόμη ότι η εταιρεία θα προφέρει για πρώτη φορά μέσα στο 2015 υπηρεσίες 4ης γενιάς στους πελάτες της.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η προεδρική εκλογή έχει υπεισέλθει ως άγνωστος Χ στην εξίσωση που έχει δημιουργηθεί στην αλλαγή ιδιοκτησίας στη Forthnet. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές και διεκδικητές της Forthnet, ΟΤΕ και Wind/Vodafone, καθυστερούν την υποβολή των προσφορών τους, αναμένοντας τις εξελίξεις κυρίως στο πολιτικό επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ΟΤΕ που ενδιαφέρεται για τη Nova δεν θα καταθέσει τη δεσμευτική του πρόταση παρά μόνο μετά την αλλαγή του έτους και έχοντας γνώση για τα πιθανά επόμενα βήματα που θα γίνουν από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μάλιστα οι άνθρωποι της αγοράς επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως στους Αραβες μετόχους της εταιρείας για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η αραβική EIT, κάτοχος του 44% των μετοχών της Forthnet, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, για περισσότερο από 18 μήνες έπαιξε ένα ιδιότυπο «κατενάτσιο» με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της, στοχεύοντας σε ένα τίμημα όσο το δυνατόν υψηλότερο. Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει γνωστό αν ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή