Οι χειρότερες επενδυτικές επιλογές της χρονιάς που φεύγει

Οι χειρότερες επενδυτικές επιλογές της χρονιάς που φεύγει

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπήρξε αρκετή ασχήμια στις αγορές μέσα στο 2014». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ματ Φίλιπς της ηλεκτρονικής έκδοσης Quartz τις επενδύσεις που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο διάστημα του τρέχοντος έτους, όπου συγκαταλέγεται το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τέταρτη θέση της λίστας με τους οκτώ μεγαλύτερους χαμένους. Η πολιτική και κατά συνέπεια οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα προκάλεσαν μεγάλες ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου στα χαμηλά επίπεδα του 2012 όταν βρίσκονταν σε έξαρση η κρίση χρέους της χώρας.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin. Διολίσθησε 52% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους επειδή απεδείχθη πως πρόκειται για ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται για παράνομες συναλλαγές με σκοπό τη φοροδιαφυγή, το «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος ή τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων χαμένων από τις αρχές του 2014 εντοπίζεται το ρούβλι έναντι του δολαρίου, με πτώση 46,5%. Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η υποχώρηση του οποίου αποτελεί αρνητική εξέλιξη που επηρεάζει τη ρωσική οικονομία και κατ’ επέκταση το ρούβλι.

Δεν είναι, ωστόσο, ο μοναδικός παράγοντας που έχει εξασθενήσει την οικονομία της Ρωσίας και του νομίσματός της. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας και οι κυρώσεις από τη Δύση έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Αναμένονται πρόσθετες προκλήσεις μέσα στο 2015, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετακύλιση των εταιρικών ομολόγων από τις ρωσικές εταιρείες. Λόγω της τεταμένης κατάστασης, οι αγορές διστάζουν να αναχρηματοδοτήσουν ρωσικά εταιρικά ομόλογα, πυροδοτώντας ήδη πτώση των τιμών κατά 18% μέσα στο 2014.

Το θρίλερ χρεοκοπίας της Αργεντινής έπληξε το πέσο, με απώλειες 24% έναντι του δολαρίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 0,9% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο αφού είχε υποχωρήσει κατά 0,5% τα προηγούμενα δυο τρίμηνα. Ο πληθωρισμός στο 10,9% είναι υψηλός. Το μεγαλύτερο, ίσως, εμπόδιο για το δημόσιο χρέος είναι οι εντυπώσεις που δημιούργησε στις αγορές η απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει τα ριψοκίνδυνα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση χρέους το 2002.

Η αναδίπλωση των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, αλλά είχε δυσάρεστα επακόλουθα για τις αναδυόμενες αγορές. Οι επενδυτές αποσύρονται από αυτές, όπου είχαν καταφύγει τα προηγούμενα χρόνια για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες αποδόσεις. Εξ ου και η υποχώρηση των τιμών στα εταιρικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών κατά 11,4% από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή