Εντείνει τις έρευνες για τις συμφωνίες φοροαποφυγής η Ε.Ε

Εντείνει τις έρευνες για τις συμφωνίες φοροαποφυγής η Ε.Ε

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπεκτείνει τις έρευνες για φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν εντολής του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ένα επίμαχο ζήτημα που έθεσε τον ίδιο στο στόχαστρο ως πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 μέχρι το 2013. Η Κομισιόν ζήτησε πληροφορίες από περίπου δέκα κράτη-μέλη για τυχόν φορολογικές συμφωνίες με νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμμεση κρατική ενίσχυση. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη λίστα με τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε φορολογικές συμφωνίες από το 2010 μέχρι το 2013.

Αρχές Νοεμβρίου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως το Λουξεμβούργο είχε συνάψει φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές εταιρείες, βάσει εκτενούς έρευνας που είχε πραγματοποιήσει η Διεθνής Σύμπραξη Δημοσιογράφων (ICIJ). Μεγάλοι όμιλοι όπως οι Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx και Abbot Labaratories είχαν επί σειρά ετών τη δυνατότητα να πληρώσουν ελάχιστους φόρους έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες ειδικής φορολόγησης με το Λουξεμβούργο. Ερευνες ήδη διεξάγονται για το καθεστώς αυτό. Στη λίστα των υπολοίπων κρατών-μελών περιλαμβάνεται η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και το Βέλγιο.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μ. Βέστανγκερ, επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε πλήρη εικόνα των πρακτικών φορολόγησης στην Ε.Ε. για να προσδιορίσουμε εάν και πού έχει υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός με επιλεκτική μεταχείριση στη φορολόγηση», προσθέτοντας πως στόχος της Κομισιόν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της μεροληπτικής μεταχείρισης. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, από τον Ιούνιο του 2014 ερευνώνται οι φορολογικές υποθέσεις της Apple και της Starbucks στην Ιρλανδία και της Fiat Finance & Trade στο Λουξεμβούργο. Τον Οκτώβριο του 2014 άνοιξε, τέλος, «φάκελος» για τη φορολογική συμφωνία της Amazon στο Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή