Κων. Μητσοτάκης: Υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

Κων. Μητσοτάκης: Υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτεια και θα την οδηγήσουν εκτός Ευρωζώνης και ότι γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται να αναζητηθούν ευρείες συναινέσεις και να εκλεγεί Πρόεδρος έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης με γραπτή δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο. Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζητεί από όλους να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό ή το κομματικό, δεν απευθύνεται μόνο στους ΑΝΕΛ, αλλά στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως προκύπτει και από τη δήλωσή του, είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση της οικονομίας. Θεωρεί ότι δεν αντέχει ένα ακόμη δίμηνο αβεβαιότητας που συνεπάγεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και γι’ αυτό προχώρησε σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον κ. Καμμένο προσωπικά, αλλά και προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου: «Πρόωρες εκλογές, που θα οφείλονταν στην αδυναμία της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ, θα οδηγούσαν τη χώρα σε περιπέτεια, με τελικό αποτέλεσμα να βρεθούμε εκτός της Ζώνης του Ευρώ». Ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποτροπή των πρόωρων εκλογών μέσω ευρείας συναίνεσης και θα συναντηθεί για τον σκοπό αυτό σήμερα στις 14.00 με τον κ. Κάρ. Παπούλια.

Η συνάντηση με τον κ. Καμμένο εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο και την ζήτησε τηλεφωνικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί, πάντως, κρούση του κ. Καμμένου προ εβδομάδων. Στη συνάντηση, που είχε διάρκεια μιας ώρας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέπτυξε στον κ. Καμμένο τους λόγους της μεγάλης ανησυχίας του και του ζήτησε να συμβάλει στην αποτροπή των εκλογών, κατ’ αρχάς συναινώντας στην εκλογή του κ. Δήμα. Οταν διαπίστωσε ότι ο κ. Καμμένος ήταν απολύτως αρνητικός σε αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να διερευνήσει αν θα υπήρχε συναίνεση από την πλευρά του κ. Καμμένου σε μια πρωτοβουλία αποτροπής των εκλογών μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ανεξαρτήτως της προεδρικής εκλογής. Και σε αυτό ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε αρνητικός, αλλά η άρνησή του ήταν πολύ πιο ήπια, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι η αναζήτηση τρόπων αποτροπής των πρόωρων εκλογών ήταν προσωπική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν η πρώτη κρούση που έγινε στον κ. Καμμένο ώστε να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Λύση μετά τις εκλογές»

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν φθάσει στα άκρα σε σχέση με την οικονομία». Πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός τού ζήτησε να βρεθεί μία λύση συναίνεσης, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μπορούν να έχουν μία εθνική πολιτική για να μπορέσουν να διαπραγματευθούν. «Του απάντησα ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια λύση εθνική και συναίνεσης μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Καμμένος, παραδεχόμενος ότι υπήρξε διαφωνία ως προς τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να σχηματιστούν ευρείες συναινέσεις. Ο κ. Καμμένος ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει να προκηρυχθούν εντός 18 ημερών.

Πάντως, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Είπαμε ότι θα ανταλλάξουμε ξανά απόψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή